Srečanje Šarca in Tuska v “zelo pozitivnem vzdušju”

0

Premier Marjan Šarec se je danes v Bruslju že srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, kmalu pa se bo sestal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Srečanje Šarca in Tuska je potekalo “v zelo pozitivnem vzdušju”, so sporočili iz Tuskove tiskovne službe. Med drugim sta govorila tudi o arbitraži.

Slovenski premier, ki se je sicer s Tuskom in Junckerjem že spoznal septembra na neformalnem vrhu unije v Salzburgu, je v Bruslju nekaj dni pred rednim oktobrskim vrhom EU, ki bo prihodnji teden.

Srečanje s Tuskom, ki je trajalo približno 40 minut, je bilo po neuradnih navedbah s slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti na brexitu.

Tusk pa je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju ter da sta razpravljala o brexitu, Zahodnem Balkanu in vrhu unije, ki bo naslednji teden.

V Tuskovi tiskovni službi so k temu še dodali, da je bilo srečanje zelo dobro, da je potekalo v zelo pozitivnem vzdušju ter da sta razpravljala o pripravah na vrh prihodnji teden, vključno z brexitom, notranjo varnostjo in migracijami.

Razpravljala sta tudi o širših temah, kot so populizem, Zahodni Balkan in Rusija ter tudi o razvoju dogodkov v povezavi s slovensko-hrvaškim sporom o meji, so še sporočili iz Tuskove tiskovne službe.

Šarec je danes v Bruslju na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.

Posebnih novic ni pričakovati. To je zlasti prva priložnost, da novi premier v Bruslju predstavi slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč.

Premier naj bi po neuradnih napovedih jasno izrazil slovensko pričakovanje, da se v EU dosledno spoštuje skupne temeljne vrednote, vključno z vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Za novega premierja je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen