Spet škandalozno ravnanje v zasebnem vrtcu: otroke tesno povijali v rjuhe in na njih polagali vzmetnice!? Ena od deklic se je skoraj zadušila!

5

Policisti so v preteklem tednu prejeli prijavo, ki se nanaša na določene nepravilnosti v enem izmed vzgojnih zavodov na območju Ljubljane. Po poročanju TVS gre za surovo ravnanje z otroki v zasebnem zavodu za varstvo otrok Kengurujčki, ki ga je posnela vzgojiteljica, ki je tja prišla na novo. V zavodu očitke zanikajo.

Iz posnetkov, ki so jih pridobili v uredništvu Televizije Slovenija (TVS), je razvidno, da so v zavodu z otroki ravnali surovo in skrajno neprimerno.

Kot poročajo, so otroke, stare od 11 mesecev do štiri leta, da se ne bi slišalo njihovega joka, prisilno umirjali tako, da so jih tesno povijali v rjuhe. Prizori na posnetkih razkrivajo, kako so otroka, tesno povitega tudi čez glavo, položili v posteljico in nanj položili vzmetnico. Otroke naj bi tudi prisilno hranili, je za televizijo pojasnila vzgojiteljica.

Kot je pojasnila, je bila ena od deklic trikrat ovita okoli glave in čisto rdeča, ko jo je našla. “Mislim, da bi se zadušila,” je dodala. Pri hranjenju pa je po njenih besedah lastnica zavoda otroka prijela na način, da se ta ni mogel premikati, mu tlačila hrano v usta in mu, če mu je šlo na bruhanje, tudi to potisnila nazaj.

Kot je vzgojiteljica, ki je v zavodu delala približno tri tedne, še povedala za televizijo, je opozarjala na nepravilnosti že prvi teden svojega dela, ker to ni zaleglo, pa je začela dogajanje snemati, saj je vedela, da bo potrebovala dokaze. Minuli teden je staršem otrok pokazala posnetke in jim povedala, kaj se dogaja, in skupaj so šli na policijo.

Starši želijo sicer ostati anonimni, ena od sogovornic televizije pa je pretresena pojasnila, da je na posnetku, povita čez glavo in pokrita z vzmetnico njena 11-mesečna hčerka.

Zadevo že preiskujeta policija in inšpektorat za šolstvo, kar so za STA potrdili na Policijski upravi Ljubljana in na ministrstvu za izobraževanje. Zavod je zdaj zaprt, saj so ogorčeni in močno prizadeti starši otroke že izpisali iz vrtca, navaja televizija, spletna stran zavoda pa tudi ne deluje več.

Se je pa STA javil predstavnik zavoda, ki je želel ostati anonimen. Kot zatrjuje, so sami zgolj nudili prostore vzgojiteljici, samostojni podjetnici, sicer novi najemnici, ki je varovanje otrok v teh prostorih prevzela v začetku septembra.

Priznava sicer, da ji je lastnica zavoda včasih pomagala pri določenih “gospodinjskih” opravilih pri varovanju otrok, a zanika, da bi se kakorkoli neprimerno obnašala do otrok. Očitke je za TVS zanikala tudi sama.

Predstavnik zavoda je poudaril še, da so imeli varstvo otrok v teh prostorih ob različnih vzgojiteljicah že od leta 2011 in da nikoli niso imeli nobenih pripomb niti pritožb. Po njegovih trditvah jih zaenkrat tudi ni obiskal še “noben pristojni organ”.

Inšpektorat za šolstvo in šport je o domnevnih nepravilnostih v zasebnem zavodu Kengurujčki v petek seznanila policija, ki je v minulem tednu prejela prijavo nepravilnosti. Istega dne so na inšpektoratu tudi uvedli inšpekcijski postopek, ki je zaradi zahtevnosti postopka še v teku. “Dokler omenjeni postopek še ni končan, zaradi občutljivosti zadeve in spoštovanja integritete otrok ne smemo in ne moremo komentirati omenjene zadeve,” so zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

So pa pojasnili, da je bila na naslovu, na katerem je svoje delovanje oglaševal zasebni zavod Kengurujčki, v register varuhov z odločbo dne 7. 4. 2015 vpisana oseba – varuh predšolskih otrok. Torej ni šlo za zasebni vrtec, temveč za varuha, ki samostojno opravlja dejavnost varstva otrok (kot s. p.). “V postopku je oseba izkazala izpolnjevanje vseh pogojev, zato je bila tudi vpisana v register varuhov,” so dodali.

Ministrstvo je na svoji spletni strani sicer ravno danes objavilo tudi obvestilo staršem predšolskih otrok, v katerem opozarjajo, kako pomembno je, da si pred načrtovano vključitvijo otroka v vrtec oziroma varstvo pridobijo vse potrebne informacije.

Informacije o prostih mestih v vrtcih, o razliki med programi v javnih in zasebnih vrtcih, o vrstah teh programov, o možnosti izbire med javnim ali zasebnim vrtcem ter različnimi programi, pa tudi o tem, kdo so lahko zasebni vzgojitelji ali varuhi predšolskih otrok in katere pogoje morajo izpolnjevati, objavljajo na spletni strani ministrstva, prav tako jih lahko starši pokličejo na telefonsko številko 01 400 54 92.

Javnih samostojnih vrtcev je sicer registriranih 108, vrtcev pri osnovnih šolah 226, zasebnih vrtcev je 88, varuhov predšolskih otrok pa 337, so še navedli na ministrstvu.

Kot so še pojasnili na spletni strani, nadzor nad delom vrtcev, ki vključuje nadzor nad uresničevanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, opravljanje predšolske vzgoje v vrtcih in namensko porabo javnih sredstev sicer izvaja inšpektorat za šolstvo. Starši, skrbniki ali rejniki otroka, v vrtcu pa svet staršev ali zaposleni delavci, lahko o nepravilnostih obvestijo inšpekcijsko službo in dajo pobudo, da se v vrtcu opravi izredni nadzor. Inšpektor jih je dolžan obvestiti o vseh dejanjih, ki jih je opravil v zvezi s pobudo, in ukrepih, če to zahtevajo.

MIZŠ: Zavod Kengurujčki je bil nelegalen izvajalec varstva otrok (4. oktober 2018)

Vodja sektorja za predšolsko vzgojo Vida Starič Holobar je na današnji novinarski konferenci izpostavila, da je zavod Kengurujčki, v katerem naj bi surovo in neprimerno ravnali z otroki, izvajal dejavnost varstva otrok na črno. Na tem naslovu je od leta 2015 sicer registrirana oseba, ki lahko varuje šest otrok, a je vsaj v petek tam ni bilo.

Starič Holobarjeva je pojasnila, da je dejavnost varstva otrok izvajal zavod, ki je sicer imel registrirano dejavnost varstva otrok, ni pa bil vpisan v razvid pri ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Znova je opozorila starše, naj se na ministrstvu pozanimajo o tem, ali so zavodi in zasebniki, ki jim dajejo otroka v varstvo, vpisani v razvid.

Glavni inšpektor na inšpektoratu za šolstvo in šport Tomaž Rozman pa je ob tem dodal, da je možno za zavod registrirati cel kup dejavnosti, vprašanje pa je, katero dejansko izvaja. In če dejansko izvaja varstvo otrok, mora izvajalec izpolnjevati pogoje ministrstva za izobraževanje. Na vprašanje o tem, ali pristojni preverjajo razkorak med seznamom tistih, ki imajo dejavnost varstva otrok registrirano, in tistih, ki so vpisani v razvid, pa je med drugim opozoril, da inšpektorji ob sedanjem številu ne morejo preverjati vsega. Inšpektorjev za šolstvo je sicer 11, operativnih pa je osem, je še pojasnil.

Starič Holobarjeva je sicer prepričana, da za primer Kengurujčki ni kriva sistemska napaka, pač pa zloraba zakona, ki “je lahko groba zavestna napaka”. Dodala je še, da inšpektorji večkrat odkrijejo izvajalce, ki delajo na črno, saj se javno ponujajo staršem.

Na vprašanje, kdo nadzira zavode, ki delujejo na črno, je Rozman povedal, da lahko “vsak inšpektor vodi postopek, če zazna nepravilnosti”.

Pojasnil je, da inšpektorat lahko izvaja redne in izredne nadzore. Redne izvajajo na podlagi vnaprejšnjega načrta, približno 40 na leto, izredne pa praviloma na podlagi pobude, pri čemer izredne nadzore opravijo praviloma nenapovedano.

V treh letih so na inšpektoratu izrekli 20 predlogov za izbris iz razvida oz. prepoved opravljanja dejavnosti, ker niso več izpolnjevali pogojev – ponavadi gre za neizpolnjevanje prostorskih in kadrovskih pogojev. Letos so dobili šest prijav glede varuhov na domu – v dveh primerih so izrekli prepoved opravljanja dejavnosti.

Niso pa pri varuhih dobili nobene prijave domnevnega nasilja. Vse skupaj so sicer letos dobili 55 prijav domnevnega nasilja v vseh vrtcih, zasebnih zavodih in predvsem šolah skupaj. Letošnji primeri še niso zaključeni, statistika pa kaže, da je približno tretjina prijav upravičenih, je dejal Rozman.

Rozman je pojasnil, da so inšpektorji v petek, ko jih je policija seznanila s prijavo, odšli na naslov Kengurujčkov, a tam naleteli na zaprta vrata prazne hiše. Zato bodo zdaj vodili postopek naprej v skladu s predpisi. “Dnevno smo v stiku s policijo, osebe, ki naj bi tam delovale, bodo primerno procesirane, kot tudi lastnik zasebnega zavoda,” je povedal.

Zavodu sicer zaradi izvajanja dejavnosti na črno izreče globo v višini 1000 evrov.

Št. komentarjev: 5
 1. Marjan pravi

  Možno samo v Slovenistanu, kjer vsak dela kar mu paše in ob tem ogroža še življenje otrok. Sramota!!

 2. Dado pravi

  Babo-lastnico vtakniti v zapor za enih 10 let! Kaj smo postali že ena velika umobolnica ali kaj???

 3. linke pravi

  smo prišli do greznice v tej udbomafijski enklavi po imenu slovenja . nižje je samo še pot do pekla

  1. Brane pravi

   Podpišem. Kriminalna Venezuela pod Alpami.

   1. re gornjemu pravi

    Kot je nekje tu napisal komentator Narim: ” A bi namalal križec?”

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen