Sodišče oprostilo zagrebškega župana Bandića v aferi stojnice

0

Zagrebško županijsko sodišče je danes oprostilo župana Milana Bandića in dva njegova sodelavca obtožb, da so v “aferi stojnice” oškodovali mesto Zagreb za najmanj 308.000 kun (40.210 evrov). Sodba še ni pravnomočna. Tožilstvo je trdilo, da je bila sporna finančna podpora referendumski kampanji državljanske pobude V imenu družine leta 2014.

Afera stojnice je bila prva obtožnica proti Bandiću, ki je bila vložena v začetku leta 2015. Tožilstvo je zahtevalo odgovornost dolgoletnega zagrebškega župana zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe položaja in pooblastil pri pokroviteljstvu nad izvajanjem referendumske pobude. Naknadno so v obtožnico dodali kaznivo dejanje trgovanja z vplivom.

Ni dokazano, da bi Bandić kot uradna oseba izkoristil svoj položaj in tako drugi osebi priskrbel materialno korist z namenom, da bi uresničil svoj politični interes, je povedal sodnik Zdravko Majerović. Dodal je, da ima župan pravico v skladu s statutom mesta sprejeti pokroviteljstvo nad manifestacijami, če so pomembne za Zagreb.

Kot je pojasnil, je državljanska pobuda V imenu družine zaprosila za brezplačne stojnice za zbiranje podpisov za referendum ter financiranje promocijskih materialov. Šlo je za neuspešno referendumsko pobudo za spremembo volilne zakonodaje z imenom Volimo poslance z imenom in priimkom.

Če se bo tožilstvo pritožilo na prvostopenjsko odločitev sodišča, bo o primeru odločalo hrvaško vrhovno sodišče.

Bandićevi odvetniki so od začetka postopka trdili, da ni bilo kaznivega dejanja. Tudi danes so ocenili, da je imela obtožnica proti županu politični značaj.

Pričakujejo, da bo sodišče Bandiča oprostilo tudi v drugem primeru domnevne korupcije, v katerem njega in še 15 oseb bremenijo korupcije, zlorabe položaja in pooblastil ter trgovanja z vplivom v primeru Agram. Tudi v tem primeru je bila obtožnica vložena leta 2015, sojenje pa se je začelo prejšnji teden.

Z različnimi malverzacijami, ki so potekale med letoma 2006 in 2012, naj bi Bandić in ostali mesto oškodovali za približno 22 milijonov kun (2,9 milijona evrov), je zapisano v obtožnici.

Bandić je bil v letih 2015 in 2016 dvakrat v priporu zaradi preiskav o njegovi domnevni vpletenosti v korupcijske primere. Brani se s prostosti ob plačilu rekordne varščine 15 milijonov kun (1,95 milijona evrov). Dovolili so mu tudi, da še naprej opravlja naloge župana. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen