Santander v tretjem četrtletju z rastjo dobička

0

Španska banka Santander je v tretjem četrtletju zabeležila 1,99 milijarde evrov čistega dobička, kar je 36 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre rast pripisati predvsem dobrim rezultatom v Španiji in Braziliji.

Čisti dobiček je bil malenkost višji od napovedi analitikov, ki so ocenili, da se bo ustavil pri 1,93 milijarde evrov, še poroča AFP. Prihodki banke so bili z 11,72 milijarde evrov medletno nižji za štiri odstotke, a je bil razlog za to predvsem neugodno gibanje tečajev. Ob izločitvi učinka valutnih nihanj so se prihodki povečali za sedem odstotkov.

“V Braziliji, Mehiki in Španiji nadaljujemo z dobrim poslovanjem, v Veliki Britaniji pa se kljub negotovostim poslovanje izboljšuje iz četrtletja v četrtletje,” je ob objavi rezultatov dejala izvršna direktorica banke Ana Botin.

Več kot četrtino dobička je banka ustvarila v Braziliji. V tretjem četrtletju se je čisti dobiček iz poslovanja v osmem največjem svetovnem gospodarstvu ustavil pri 663 milijonov evrov, v enakem lanskem obdobju pa pri 569 milijonih evrov. Brazilsko gospodarstvo se po šibkem obdobju počasi pobira. Potem ko je Brazilija lani zabeležila enoodstotno gospodarsko rast, naj bi bila ta letos 1,4-odstotna.

V Španiji, ki za banko predstavlja drugo največje tržišče, se je dobiček v minulem četrtletju skoraj potrojil na 526 milijonov evrov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen