Ruski muzej v Mariboru utrjuje sodelovanje z ruskimi zgodovinarji

0

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne (MRC) v Mariboru je danes v okviru konference o holokavstu podpisal memorandum o sodelovanju z Ruskim zgodovinskim društvom. Z njim so se zavezali krepitvi sodelovanja na različnih področjih, od pripravljanja razstav in drugih dogodkov do raziskovanja zgodovinskih dejstev.

Memorandum sta danes v prostorih nekdanjega nacističnega taborišča Stalag XVIII D v Melju, kjer nameravajo v prihodnjih letih urediti muzej v spomin na tam umrle ruske vojne ujetnike, podpisala direktor mariborskega centra Janez Ujčič in direktor Inštituta ruske zgodovine Ruske akademije znanosti ter član predsedstva Ruskega zgodovinskega društva Jurij Aleksandrovič Petrov.

“Obetamo si predvsem sodelovanja na področju arhivov in izsledkov, saj gre za poklicno združenje ruskih zgodovinarjev, največjih strokovnjakov na tem področju,” je novinarjem povedal gostitelj Ujčič. “To je pomemben nov korak k ohranjanju zgodovinske resnice, še posebej v teh časih, ko je več sil, ki bi rade revidirale vlogo naše države v zmagi nad nacizmom,” je dodal Petrov.

Dokument so podpisali v okviru konference z naslovom Brez zastaranja. To je že tretja mednarodna konferenca v organizaciji MRC, tokrat se vsebinsko osredotočajo na holokavst. Dogodka se udeležujejo strokovnjaki, politiki in diplomati iz desetih držav.

Med njimi je bil ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev. “Današnja konferenca je še en korak k združevanju intelektualnih moči, ne le iz Rusije in Slovenije, ampak tudi iz drugih držav, v prizadevanjih, da bi preprečili zlonamerno prepisovanje zgodovine, kot je trenutno poveličevanje nacističnih zločincev ter mešanje vlog žrtev in rabljev, kar je lahko zelo nevarno,” je povedal.

“Pomembno je, da ohranjamo zgodovinsko resnico. Naša skupna naloga je, da v kolektivnem duhu inštitutov in muzejev, ki se ukvarjajo s spominom na drugo svetovno vojno in boj proti nacizmu in fašizmu, nadaljujemo to prakso ter razvijamo sodelovanje z Rusko federacijo v različnih oblikah, od kulture do izobraževanja,” je dejal Ujčič.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne (MRC) je vsebinsko začel delovati konec lanskega leta, prostorsko pa naj bi bil urejen maja 2020. Slovesno odprtje muzejsko obnovljenih prostorov nekdanjega nacističnega taborišča Stalag XVIII D želijo izvesti ob 75. obletnici zmage nad fašizmom. Med drugim pričakujejo udeležbo ruskega predsednika Vladimirja Putina, saj bo vzpostavitev muzeja po napovedih financirala Rusija.

Med drugo svetovno vojno je bil kompleks opuščenega skladišča v Melju del nemškega nacističnega ujetniškega taborišča, imenovanega Stalag XVIII D. V tem objektu je bilo med septembrom 1941 in marcem 1942 v nehumanih razmerah nameščenih več tisoč ruskih vojnih ujetnikov in večina jih je zaradi izčrpanosti, podhranjenosti ali bolezni tam tudi umrla. Po ocenah je tam umrlo več kot 5000 ljudi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen