Pri Šibeniku našli ostanke srednjeveške turške trdnjave

0

Na hribu pri Skradinu nedaleč od Šibenika so našli ostanke turške trdnjave iz 16. in 17. stoletja, je sporočila ustanova za kulturno-zgodovinsko dediščino Trdnjava kulture Šibenik. Kot so pojasnili, so njihovi strokovnjaki odkrili ostanke srednjeveškega turškega oporišča pod obrambno infrastrukturo, ki je bila zgrajena med drugo svetovno vojno.

Trdnjava kulture Šibenik redno preučuje nekdanje šibeniške trdnjave, kot sta trdnjavi sv. Mihovila in Barone, in druge utrdbe ter njihovo vlogo v zgodovinskem in družbenem razvoju mest.

Ostanke turške trdnjave so našli med rednimi preiskavami območja, na katerem so med drugo svetovno vojno zgradili kamnite okope in zaklonišča. Gre za težko dostopno območje, ki je obraslo z makijo in iglavci.

Kot ocenjujejo, je bila turška trdnjava zgrajena sredi 16. stoletja, da bi prebivalci pomembnega osmanskega mesta Skradina lahko nadzirali tamkajšnje Prokljansko jezero, s katerega je grozila nevarnost benečanskih napadov.

Benečani so sredi 17. stoletja zasedli mesto ter porušili trdnjave in džamije v Skradinu. Leta 1670 so nato mesto vrnili osmanskem cesarstvu, med veliko dunajsko vojno leta 1684 pa so Skradin znova zasedli in začeli nanovo razvijati, na svoji spletni strani pojasnjuje Trdnjava kulture Šibenik. Objavili so tudi več fotografij ostankov osmanske trdnjave.

Doslej so menili, da so bili osmanski vojaki nameščeni samo v trdnjavi Turina pri Skradinu, nove raziskave pa so pokazale, da je obstajala tudi trdnjava, ki so jo poimenovali Gradina. Po prihodu Benečanov Gradine niso več risali na svojih zemljevidih. V Šibeniku ocenjujejo, da bodo Gradino lahko kakovostno predstavili skupaj z arheološkimi raziskavami.

Možnosti za raziskave pri Skradinu so se sicer odprle pred kratkim, ko so začeli graditi kolesarsko stezo v hribih v zaledju Šibenika. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen