Poročevalci Evropskega parlamenta za takojšnjo odpravo blokade prenove azilnega sistema

0

Poročevalci Evropskega parlamenta za prenovo azilne zakonodaje so na pobudo evropske poslanke iz Slovenije Tanje Fajon v pismu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju pozvali države članice EU k takojšnji odpravi blokade azilnega sistema.

“Nezaslišano je in močno nas skrbi, da smo dve leti in pol po predstavitvi reforme skupnega evropskega azilnega sistema s strani Evropske komisije še vedno brez sprejetih dogovorov, kljub temu, da so vse ustanove temu namenili prioritetni status” so v pismu opozorili poročevalci Evropskega parlamenta za prenovo azilne zakonodaje.

Evropsko komisijo so v pismu tudi pozvali, naj podpre prizadevanja, da bi uspešno reformo predstavili še pred volitvami v Evropski parlament maja prihodnje leto.

Fajonova je ob tem v sporočilu za medije poudarila, da so v Evropskem parlamentu kljub težkim pogajanjem in napornemu delu uspeli “pridobiti pogajalske mandate za vseh sedem zakonodajnih predlogov glede reforme azilne zakonodaje”. “Še več, glede petih dosjejev smo dogovor z državami članicami neformalno že dosegli oziroma je dogovor na vidiku,” je dodala.

Menila je še, da je izredno neodgovorno, da države članice kljub doseženim neformalnim dogovorom na svetu EU niso bile pripravljene podpreti kompromisov, tudi ne v primeru kvalifikacijske uredbe, katere poročevalka Evropskega parlamenta je. Še več, avstrijsko predsedstvo – kar je po njenem zgodovinski precedens brez primere – sedaj zahteva ponovno odprtje pogajanj.

Opozorila je tudi, da se države članice že skoraj tri leta niso sposobne dogovoriti glede ključnega vprašanja delitve bremen. Gre za spremembe tako imenovane dublinske uredbe, ki določa državo članico, pristojno za obravnavo prošenj glede mednarodne zaščite, ter postopkovne uredbe. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen