Po zaslugi Bolsonara v brazilskem kongresu tudi več bivših vojakov

0

Uspeh skrajne desnice pod vodstvom Jaira Bolsonara na nedeljskih volitvah v Braziliji je v brazilski kongres prinesel tudi več kandidatov, ki imajo povezave z vojsko. V 513-člansko poslansko zbornico je bilo izvoljenih 22 bivših pripadnikov brazilske vojske, kar je za več kot dvakrat več od dosedanjih desetih tovrstnih poslancev.

Dva kandidata s povezavami z vojsko sta bila izvoljena tudi v brazilski senat; eden od njiju je Sergio Olimpio Gomes, znan kot major Olimpio, ki je član Bolsoanarove skrajno konservativne socialno liberalne stranke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Olimpio je v jugovzhodni državi Sao Paulo, ki je najbogatejša in najbolj poseljena brazilska država, osvojil več kot devet milijonov glasov.

“Dejstvo, da smo že oddaljeni od vojaškega režima pomeni, da so izginili predsodki,” je za brazilske medije ocenil tesen Bolsonarov sodelavec, častnik v rezervi Augusto Heleno Ribeiro Pereira.

Bolsoanaro, bivši vojaški poveljnik, ki ne skriva navdušenja nad vojaško diktaturo v državi med letoma 1964 in 1985, je že napovedal, da bo v primeru, če bo izvoljen za predsednika države, v vlado imenoval kar nekaj brazilskih generalov.

Bolsonaro se bo za predsedniški položaj v drugem krogu volitev 28. oktobra pomeril s kandidatom levice Fernandom Haddadom. V nedeljskem prvem krogu je Bolsonaro dobil 46 odstotkov glasov, Haddad pa 29 odstotkov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen