Napoved odstopa Nikki Haley presenetila Washington in New York

0

Presenečenje nad napovedjo odstopa ameriške veleposlanice pri ZN Nikki Haley so v torek izražali tako v Washingtonu, kot tudi na sedežu svetovne organizacije v New Yorku, kjer so osebne in delovne odnose s 46-letno republikanko opredeljevali kot prijetne in tesne, obenem pa izpostavljali razlike s politiko sedanje vlade ZDA.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je izrazil presenečenje in dejal, da ima z mlado, energično in ambiciozno veleposlanico dobre delovne in osebne odnose, ne glede na vse razlike med državama.

Nebenzija še vedno upa na izboljšanje odnosov med ZDA in Rusijo, vendar pa se ne strinja z “uspehi”, ki jih je v Beli hiši ob napovedi odstopa s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom nizala Haleyjeva, na čelu z odstopom ZDA od iranskega jedrskega sporazuma.

Francoski veleposlanik Francois Delattre je Haleyjevo označil za eno najbolj nadarjenih in avtentičnih državnih uradnikov ZDA, kar jih je srečal. Bolivijski veleposlanik Sasha Llorentty Soliz je dejal, da je Varnostni svet ZN sicer kot disfunkcionalna družina, vendar jo bo pogrešal, čeprav se ne strinja z ameriško politiko.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric je dejal, da imata Haleyjeva in Antonio Guterres produktivne in trdne delovne odnose. Guterres ceni njeno sodelovanje in podporo ne glede na velike razlike v odnosu do podnebnih sprememb in palestinskim beguncev in se trudita za konstruktivne odnose med ZN in ZDA.

Vodja senatne večine, republikanec Mitch McConnell jo je označil za veščo zagovornico interesov ZDA, za ognjevito zagovornico ameriških interesov jo je označil tudi predsednik odbora za mednarodne odnose v senatu Bob Corker. Vodilni demokrat v istem odboru Bob Menendez pa je njen odstop označil za še en znak kaotične Trumpove zunanje politike.

Največ vprašanj se postavlja glede trenutka najave odstopa, do katerega bo prišlo šele konec letošnjega leta. V ZDA bodo čez slab mesec kongresne volitve, pred katerimi imajo republikanci vse manjšo podporo žensk.

Morda je Haleyjevi tudi zaradi tega uspel umirjen in prijateljski odstop s položaja, ki ga je naznanila skupaj s Trumpom v Ovalni pisarni ob izrekanju medsebojnih pohval. Trump ponavadi odpušča po Twitterju, v torek pa je moral mirno prenesti izjavo podrejene, naj ga ne skrbi, da bi morda leta 2020 skušala kandidirati proti njemu.

Zlomilo naj bi se sicer že pred šestimi meseci, ko je Haleyjeva Trumpu povedala, da ostaja le do konca leta. To je bilo v času, ko je Trump na položaj državnega sekretarja postavil Mika Pompea, na položaj svetovalca za nacionalno varnost pa Johna Boltona. Ta dva naj bi jo večkrat preglasovala in nekateri analitiki ugibajo, da ji določene odločitve, kot je bil umik ZDA iz Sveta ZN za človekove pravice, niso bile všeč.

Pred pol leta je odmevala njena napoved ostrejših sankcij ZDA proti Rusiji, ki je Belo hišo ujela na levi nogi, saj sankcij potem ni bilo. Trumpov gospodarski svetovalec Larry Kudlow je menil, da je veleposlanica morda zmedena, ta pa mu je odbrusila, da ni nikoli zmedena.

Še bolj agresivna je bila pri zavračanju namigov avtorja knjige Ogenj in Bes Michaela Wolffa, da ima skrivno spolno razmerje s Trumpom. Namige je označila za hudo žaljive in odvratne. Decembra lani pa je javno povedala, da se mora slišati vse ženske, ki čutijo, da so bile zlorabljene in to velja tudi za tiste, ki obtožujejo Trumpa.

Nikki Haley je bila leta 2010 izvoljena na položaj prve guvernerke Južne Karoline v zgodovini države. Štiri leta kasneje je osvojila drugi mandat in zaslovela z odločitvijo umika konfederalne zastave z državnega kongresa po pokolu temnopoltih vernikov v cerkvi v Charlestonu.

V času izbiranja republikanskega predsedniškega kandidata leta 2016 je bila do zadnjega proti Trumpu in ga je kritizirala zaradi odnosa do priseljencev. Sama je otrok priseljencev iz Indije. Trump je na njene kritike odgovarjal, da je prebivalcem Južne Karoline nerodno, da imajo tako guvernerko. Ne glede na to je konec 2016 sprejela ponujeni položaj veleposlanice pri ZN, kjer odločno zagovarja Trumpovo politiko.

Skozi Varnostni svet ZN ji je uspelo spraviti tri ostre resolucije proti Severni Koreji, sicer v času, ko so se v Pekingu, Moskvi in Pjongjangu bali nepredvidljivega Trumpa in njegovih groženj. Glede Sirije pa je bila do Rusije veliko ostrejša kot Bela hiša.

Nekateri analitiki v ZDA razlog za njen odstop pripisujejo tudi slabemu finančnemu stanju po osmih letih javnega službovanja. Za lansko leto je v poročilu Uradu za vladno etiko navedla med pol do milijon dolarjev dolga. Napoved odstopa v času pred volitvami in po boju za potrditev vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, s katerim so se republikanci še bolj zamerili ženskam, naj bi ji olajšala iskanje dobro plačane službe v zasebnem sektorju.

Kot možna naslednica se omenja nekdanja namestnica svetovalca za nacionalno varnost ZDA Dina Powell, Trump pa je namige o možnosti imenovanja hčerke Ivanke že zavrnil. Čeprav bi bila po njegovem mnenju imenitna veleposlanica, pa meni, da bi ga potem obtožili nepotizma. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen