Na Poljskem v večini regij zmagala vladajoča stranka, v večjih mestih opozicija

0

Na nedeljskih lokalnih in regionalnih volitvah na Poljskem je v večini regij zmagala vladajoča konservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS). A več velikih mest, tudi prestolnica Varšava, bo poslej v rokah opozicije, po poročanju tujih tiskovnih agencij kažejo danes objavljeni uradni izidi volitev.

PiS bo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poslej sama vladala v šestih od skupno 16 poljskih regionalnih parlamentov. Zdaj ima absolutno večino le v enem vojvodstvu.

Vladajoča stranka bo v regionalnih parlamentih imela skupno 254 sedežev. Druga najmočnejša bo v regionalnih parlamentih koalicija liberalnih opozicijskih strank Državljanska platforma (PO) in Nowoczesna s 194 sedeži, na tretjem mestu je Poljska kmečka stranka s 70 poslanci.

Je pa opozicija prepričljivo zmagala v velikih mestih. Za največji uspeh velja zmaga kandidata PO Rafala Trzaskowskega za župana Varšave. Prejel je 56,67 odstotka glasov, dvakrat več kot njegov tekmec iz vrst PiS Patryk Jaki, ki ga je podprlo 28,53 odstotka volivcev.

33-letni Jaki, sicer namestnik poljskega pravosodnega ministra, je vodil predvolilno kampanjo za “pošteno in ambiciozno” Varšavo. S tem je meril predvsem na odhajajočo liberalno županjo Hanno Gronkiewicz-Waltz, ki je deležna obtožb korupcije pri ponovni privatizaciji lastnine, zasežene v času komunističnega režima. 46-letni nekdanji minister in evropski poslanec Trzaskowski pa se je zavzemal za “Varšavo za vse”.

Opozicija je v prvem krogu župane dobila tudi v nekaterih drugih večjih mestih, kot so Lodz, Poznan, Lublin in Wroclaw. V Gdansku in Krakovu bodo župana izvolili v drugem krogu 4. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Drugi krog bo sicer potreben v 649 krajih in mestih, kjer nobeden od kandidatov ni osvojil absolutne večine. V prvem krogu je bilo izvoljenih 1826 županov ter predstavnikov krajevnih oblasti.

Volilna udeležba je bila malo manj kot 55-odstotna, je po poročanju poljske tiskovne agencije PAP sporočila volilna komisija.

Nedeljske volitve so veljale za pomemben test za vladajoče konservativce pred evropskimi in parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, saj naj bi bile indikator podpore Poljakov do Varšave v njenih sporih z Evropsko unijo. Odkar je namreč stranka PiS leta 2015 prevzela absolutno večino v poljskem parlamentu, je Varšava stalno na bojni nogi z Brusljem, predvsem zaradi spornih reform pravosodja. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen