Moskva: Odstop ZDA o pogodbe o jedrskih raketah “nevarna poteza”

0

Odstop od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega bi bila “nevarna poteza”, se je na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA odstopile od pogodbe o jedrskih raketah srednjega dosega z Rusijo (INF), ker Moskva krši določila pogodbe iz leta 1987, danes odzval namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

“To bi bila zelo nevarna poteza, ki je mednarodna skupnost ne le da ne bi razumela, ampak bi jo resno obsodila,” je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov za rusko tiskovno agencijo TASS.

Pogodba je “ključna za mednarodno skupnost in varnost na področju jedrskega orožja, za vzdrževanje strateške stabilnosti”, navedbe Rjabkova povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovem prepričanju želijo ZDA z “metodo izsiljevanja” pridobiti koncesije, kar je Rusija obsodila.

Rjabkov je za primer odstopa ZDA od pogodbe INF napovedal povračilne ukrepe, ki bodo vključevali tudi vojaško tehnologijo.

Ob tem je zanikal obtožbe Trumpa, da Moskva krši določila pogodbe, ter teh nepravilnosti obtožil Washington. “Ne le da ne kršimo pogodbe, upoštevamo jo na najstrožji način,” je poudaril. “In pokazali smo potrpežljivost, medtem ko smo več let opozarjali na očitne kršitve pogodbe s strani ZDA,” je dodal Rjabkov.

Ameriški predsednik Donald Trump je v soboto v Nevadi napovedal, da bodo ZDA odstopile od pogodbe INF, ker Moskva krši določila pogodbe iz leta 1987.

Pogodba INF, ki je namenjena predvsem Evropi, saj gre za rakete dosega med 500 do 5500 kilometrov, državama prepoveduje posedovanje, proizvodnjo in testiranje jedrskih raket srednjega dosega.

Pogodbo INF je z voditeljem Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom leta 1987 sklenil predsednik ZDA Ronald Reagan. Končala je nevarno oboroževalno tekmo med Rusijo, ki je nameščala svoje rakete za napad na zahodno Evropo, in ZDA, ki so v zahodni Evropi nameščale podobne rakete z imenom Pershing.

Pogodba je povzročila uničenje okrog 2700 tovrstnih raket. Že vlada demokrata Baracka Obame je Moskvo obtožila, da testira prepovedane rakete, Trumpova vlada pa jo je lani obtožila, da je rakete začela nameščati. Moskva to opravičuje med drugim z nameščanjem ameriškega protiraketnega ščita v Evropi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen