Maribor s šestimi novimi mestnimi avtobusi

0

Mariborski mestni potniški promet je bogatejši za šest novih avtobusov s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG). V zadnjih letih so v mestu posodobili vozni park javnega podjetja Marprom, kar omogoča povečanje frekvence voženj in posledično privablja vedno več potnikov na avtobuse.

Župan Andrej Fištravec je na današnji simbolični predaji novih avtobusov v mestni potniški promet izpostavil, da jim je v zadnjih šestih letih uspelo doseči, da ima Maribor najsodobnejši mestni potniški promet v Sloveniji. “Na ta način mesto aktivno razvija svojo politiko trajnostne mobilnosti,” je dejal.

Posodobitev voznega parka javnega mestnega potniškega prometa je skladna s celostno prometno strategijo mesta, ki jo je mestni svet sprejel pred štirimi leti. Vzporedno z nakupom novih vozil povečujejo frekvenco voženj na progah. “Od leta 2014 smo število vozil za dnevni izvoz za opravljanje mestnega prometa povečali z 42 na 56, število voznikov pa s 118 na 140,” je pojasnil direktor Marproma Bernard Majhenič.

Posledično potrebujejo več voznikov, kjer pa imajo težave. “Kot vsi prevozniki v regiji se soočamo s pomanjkanjem delovne sile. Verjamem, da bomo z najnovejšimi ukrepi, ko mladim voznikom plačamo vozniški izpit, uspeli na dolgi rok rešiti to težavo,” je povedal.

S šestimi novimi avtobusi Iveco Urbanway, dolžine 12 metrov in uporabnih za nekaj več kot 80 potnikov, od tega 30 sedečih, ima Marprom zdaj 16 avtobusov s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG), skupno pa na voljo 67 vozil. Medtem ko je povprečna starost vozil pred štirimi leti znašala več kot 12 let, ta zdaj znaša nekaj več kot pet let. “Nimamo več nobenega avtobusa, ki bi bil slabšega ekološkega standarda kot Euro 4. Torej smo v regiji eden od vodilnih okolju prijaznih prevoznikov. Mislim, da nam ne morejo slediti niti v sosednji Avstriji,” je prepričan Majhenič.

Za šest novih avtobusov so odšteli nekaj manj kot 1,4 milijona evrov, od tega so 80 odstotkov pokrili z nepovratnimi sredstvi državnega Eko sklada. Ostalo je dodala mariborska občina. Novi avtobusi bodo vozili na linijah 2, 3, 12 in 21.

S posodobitvami voznega parka in večanjem števila voženj se povečuje tudi število potnikov na mestnih avtobusih. Po besedah Majheniča letno prepeljejo okoli štiri milijone ljudi, kar je približno deset odstotkov več kot leta 2013. “Naš cilj je rast števila potnikov za dva do tri odstotke letno. Dnevno prepeljemo v povprečju med 12.000 in 15.000 ljudi,” je povedal.

Ob tem je opozoril, da so potrebni še drugi ukrepi za spodbujanje uporabe javnega potniškega prometa v mestu. “Prej ko slej bo treba razmisliti o omejitvi in podražitvi parkiranja v središču mesta, zapiranju cest za ostali promet in gradnji infrastrukture, ki bo prijazna ne le pešcem in kolesarjem, ampak tudi javnemu potniškemu prometu,” je še povedal Majhenič.

Ena od velikih težav v Mariboru je parkiranje avtomobilov na avtobusnih postajah, kar močno ovira varnost in točnost mestnega potniškega prometa.

Na septembrski seji mestnega sveta so potrdili načrt za nakup še petih novih priključnih električnih hibridnih avtobusov. S sprejetim dokumentom naj bi občina še ta mesec kandidirala za nepovratna sredstva na razpisu Eko sklada. Vrednost petih avtobusov znaša okoli 2,4 milijona evrov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen