Levica napoveduje bojkot nagovora Stoltenberga v DZ

0

Poslanci Levice bodo danes bojkotirali nagovor generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v državni zboru, ker z obiskom v Sloveniji izvaja pritisk za povečanje sredstev za obrambo na dva odstotka BDP, je danes na novinarski konferenci dejal poslanec Levice Primož Sitar.

Po oceni Levice je dviganje sredstev za obrambo nesprejemljivo. Kot je pojasnil Sitar, bi lahko z dvema odstotkoma bruto domačega proizvoda (BDP) zagotovili dvig pokojnin in socialne pomoči ter zagotovili brezplačne vrtce.

“Slovenija ni vojaško ogrožena, je pa ogrožena socialno in razvojno,” je dodal.

Slovenski politični vrh danes gosti Stoltenberga, ki bo nagovoril tudi državni zbor. Po pričakovanjih bo v ospredju pogovorov generalnega sekretarja Nata s slovenskim političnim vrhom predvsem vprašanje višine obrambnih izdatkov in doseganja zadanih obvez, da bodo zaveznice za obrambo namenjale dva odstotka do leta 2024. Stoltenberg je pred obiskom v pogovoru za STA izrazil pričakovanje, “da bo Slovenija storila več za uresničitev skupaj dogovorjenega cilja”.

Slovenija naj bi letos za obrambo namenila le odstotek BDP, s čimer je na repu zaveznic, njeni načrti do leta 2024 pa predvidevajo le rahlo zvišanje na 1,2 odstotka BDP. Slabši so le Luksemburg, Belgija in Španija. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen