Letošnji svetovni dan boja proti smrtni kazni pod geslom Dostojanstvo za vse

0

Letošnji 16. svetovni dan boja proti smrtni kazni, ki ga obeležujemo 10. oktobra, poteka pod geslom Dostojanstvo za vse. Z njim želijo osveščati o nehumanih pogojih ljudi, ki so obsojeni na smrtno kazen.

Razmere, v katerih so se znašli obsojenci na smrtno kazen, se razlikujejo med posameznimi državami, a vplivajo na nas vse, ne samo na obsojence, pač pa tudi na njihove družine, sorodnike in pravne zagovornike, so ob letošnjem svetovnem dnevu opozorili pri Svetovni koaliciji proti smrtni kazni, ki je bila ustanovljena 13. maja 2002, vanjo pa je vključenih več kot 150 nevladnih organizacij, združenj ter lokalnih oblasti.

Vse od samic, v katerih so na smrt obsojeni v ZDA, do prenapolnjenih zaporov v nekaterih afriških in azijskih državah, so življenjski pogoji za na smrt obsojene nehumani in posameznikom odvzemajo dostojanstvo. Pogosto na smrt obsojeni postanejo ljudje, v katere družba preneha vlagati, kot da bi, še preden jih usmrtijo, ne bili več živi, prenehajo jih imeti za človeška bitja. Dodatno imajo na smrt obsojeni zelo malo stikov s svojimi družinami in odvetniki, saj je dostop do smrtnih celic pogosto zelo omejen, so ob tem še opozorili pri svetovno koaliciji.

Slovenija je ob današnjem svetovnem dnevu kot odločna nasprotnica smrtne kazni v vseh okoliščinah pozvala države, ki jo še izvajajo, k njeni popolni ukinitvi.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost ministrstva za zunanje zadeve, se Slovenija zavzema za globalno odpravo smrtne kazni, ki je še posebej pomembna z vidika varovanja človekovega dostojanstva kot tudi nepovratne škode, ki jo povzroča, tudi v luči dejstva, da nobeno sodstvo ni brez napak.

“Smrtna kazen je nečloveška, okrutna, ponižujoča in dokončna oblika kaznovanja, ki predstavlja tudi kršitve človekovih pravic obsojencev in njihovih družinskih članov,” so še zapisali na MZZ.

V 107 državah sveta je smrtna kazen odpravljena za vse zločine. Med januarjem lani in junijem letos so smrtno kazen za vse zločine odpravile tri države, Mongolija, Gvineja in Burkina Faso, samo za navadne zločine pa v Gvatemali. Skupno v 142 državah po svetu smrtne kazni ne izvajajo, izvajajo pa jo v 56 državah sveta. Lani so smrtno kazen izvedli v 23 državah, največ na Kitajskem, Iranu, Savdski Arabiji, Iraku in Pakistanu.

V Evropi so lani smrtno kazen izvedli samo v Belorusiji, kjer so dejansko izvedli dve smrtni kazni. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen