Juncker s škandalozno izjavo: Za Orbana ni več prostora v EPP

0

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v današnjem pogovoru za francoski Le Monde povedal, da za madžarskega premirja Viktorja Orbana po njegovem mnenju ni več prostora v Evropski ljudski stranki (EPP).

“Čeprav ga spoštujem, vidim veliko neskladnosti med njegovimi izjavami in krščansko-demokratskimi vrednotami, na katerih je utemeljena družina EPP. Vsaj dokler nam ne zagotovi, da spoštuje temeljne vrednote in volilni program EPP,” je poudaril Juncker, kot intervju povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da je to povedal tudi na septembrskem srečanju voditeljev strank, ki so del te družine, v Salzburgu. Tam sta sicer Orban in njegova stranka Fidesz dobila podporo voditeljev EPP. “Tisk me ne more prisiliti, da izključim Viktorja Orbana,” je tedaj povedal vodja EPP Joseph Daul.

Nekaj dni pred tem je namreč Evropski parlament potrdil poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, s čimer so evropski poslanci prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen