Hrvaška za simbolično ceno prodaja zemljišče slovenskega podjetja v Savudriji

0

Gradbeno zemljišče v Savudriji, ki je bilo nekoč v lasti ljubljanskega podjetja Imos Holding, Hrvaška zdaj prodaja za eno kuno (13,5 centov) za kvadratni meter. Gre za 86.577 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem je gorenjski podjetnik Milan Kepic nameraval zgraditi elitno turistično naselje, a ni našel vlagateljev.

Interesentov ni bilo niti na treh dosedanjih razpisih za prodajo atraktivnega zemljišča, ki ga v četrtem poskusu prodajajo za simbolično ceno ene kune za kvadratni meter. Razpis je objavljen na spletni strani hrvaške finančne agencije (Fina), ki navaja, da je vrednost zemljišča ocenjena na nekaj več kot 98 milijonov kun (13,2 milijona evrov). Na prvem razpisu aprila letos so ceno postavili pri 9,9 milijona evrov, na drugem razpisu junija so poskusili dobiti 6,6 milijona evrov, na tretjem pa 3,3 milijona.

Stečajna direktorica umaškega podjetja Vila Savudrija Ljubica Juranović-Skočić je povedala, da je projekt ponujala različnim investitorjem, a ni bilo interesa. Po njenem mnenju obstaja velika možnost, da bi zemljišče na koncu prevzela največja upnica NLB, je danes poročal Jutarnji list.

NLB je na zemljišče vpisala zastavne pravice v višini 18,5 milijona evrov. Naslednji upnik po velikosti je hrvaško ministrstvo za finance, ki terja šest milijonov kun (810.000 evrov). Med upniki je tudi hrvaško elektrogospodarstvo (Hep).

Časnik spominja, da je slovenski gradbinec Kepic zemljišče kupil leta 2007, da bi zgradil turistično naselje Hotel & Resort Villa Savudrija. Začetek gradnje dveh hotelov s petimi zvezdicami, številnih vil s skupno 400 sobami, kazina, nakupovalne cone, bazenov in podobnih turističnih objektov je načrtoval za leto 2010, a je pred pridobitvijo investitorjev končal v stečaju.

Zemljišče se nahaja 300 metrov od morja. Je tudi nedaleč od luksuznega turističnega kompleksa Skiper Resort, ki ga je lani kupila srbska skupina MK, ki je v lasti enega najbogatejših Srbov Miodraga Kostića.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen