Fundacija Mies van der Rohe podelila prvo štipendijo za enakopravnost v arhitekturi

0

Fundacija Mies van der Rohe je podelila prvo štipendijo Lilly Reich za enakopravnost v arhitekturi. Prejela jo je Laura Martinez de Guerenju za predlog raziskovalnega projekta Obuditev: Sodelovanje Lilly Reich pri barcelonskem paviljonu. Projekt med drugim obsega arhivsko raziskavo in pripravo predloga za intervencijo v barcelonski paviljon.

Dobitnico štipendije sta Fundacija Mies van der Rohe in barcelonski mestni svet v torek razglasila v paviljonu, ki ga je Mies van der Rohe načrtoval za predstavitev Nemčije na svetovni razstavi leta 1929 v Barceloni.

Kot piše v sporočilu za javnost, želi Fundacija Mies van der Rohe spodbujati raziskave in razprave o moderni in sodobni arhitekturi s soočanjem paradigmatskih sprememb v arhitekturi in družbi. Kot priznanje delu nemške oblikovalke Lilly Reich, ki je več kot desetletje sodelovala z ameriškim arhitektom nemškega rodu Miesom van der Rohejem, med drugim pri barcelonskem paviljonu in ki je v zgodovini arhitekture ostala v senci, je ustanovila štipendijo Lilly Reich za enakopravnost v arhitekturi.

Z 9000 evrov vredno štipendijo želi fundacija podpreti študij in širjenje vedenja o neupravičeno spregledanih ali pozabljenih prispevkih na področju arhitekture, ki so jih zasnovali iz različnih razlogov diskriminirani profesionalci. Cilj štipendije je tudi spodbujanje enakovredne dostopnosti do arhitekturnih nalog.

Raziskovalni projekt Laure Martinez de Guerenju bo obsegal arhivsko raziskavo, pregledala bo arhive v Barceloni, Dessauu, Frankfurtu in New Yorku, ter pripravila strokovni članek in predlog za intervencijo v barcelonski paviljon.

Žirija je v utemeljitvi zapisala, da je predlog Laure Martinez de Guerenju dobro zastavljen in temelji na natančnem poznavanju obstoječega arhivskega gradiva. Fokus na svetovno razstavo v Barceloni leta 1929 je po njenem prepričanju dobro izbran, saj gre za enega redkih primerov, kjer je veliko nedvoumnih dokazov o prispevku Lilly Reich.

Mednarodno žirijo so sestavljali predstojnica Unescove katedre za študije spolov in profesorica urbanizma na Politehnični univerzi v Madridu Ines Sanchez Madariaga, nemški umetnostni zgodovinar in poznavalec dela Miesa van der Roheja Wolf Tegethoff in predstavnica nemške Raziskovalne fundacije – Projekt kataloga raisonne pohištva in notranje opreme Miesa van der Roheja Christiane Lange.

Cilj projekta je temeljit študij treh vrst arhitekturnih elementov, ki jih je Lilly Reich oblikovala za notranjščino palače katalonskega kulturnega gibanja Noucentisme na svetovni razstavi v Barceloni leta 1929 in spremljanje razvoja enakovrednih elementov v barcelonskem paviljonu. Nato bo od vsake vrste izbran po en element, ki bo izpostavljen v barcelonskem paviljonu, s čimer bo njen prispevek postal viden tudi širši javnosti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen