Francoska Polinezija toži Francijo na ICC zaradi jedrskih poskusov

0

Francoska Polinezija je na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) vložila tožbo proti Franciji zaradi francoskih jedrskih poskusov v južnem delu Tihega oceana, je v torek na sedežu ZN v New Yorku sporočil opozicijski vodja na Francoski Polineziji Oscar Temaru. Francoska Polinezija Franciji očita zločine proti človečnosti.

Temaru je pojasnil, da so tožbo vložili 2. oktobra. “S primerom bi radi pokazali, da so vsi še živeči francoski predsedniki odgovorni za jedrske poskuse v naši deželi,” je poudaril. “To dolgujemo vsem, ki so umrli za posledicami jedrskega kolonializma,” je še dejal na zasedanju odbora ZN o dekolonizaciji. Ocenil je še, da so bili jedrski poskusi neposredna posledica kolonizacije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francija je v Sahari in Tihem oceanu v okviru jedrskega programa med letoma 1960 in 1996 izvedla skupno 210 poskusov, v katerih je sodelovalo okoli 150.000 vojakov in civilistov. Številni med njimi so kasneje imeli resne zdravstvene težave.

Zgolj na atolih Muroroa in Fangataufa na Francoski Polineziji je v tem času izvedla 193 jedrskih poskusov.

Francija je več desetletij zavračala odgovornost iz strahu, da bi priznanje v času vojne oslabilo njen jedrski program. Leta 2010 pa so v Parizu sprejeli zakon, ki je omogočil odškodnine vojnim veteranom in civilistom, ki so zboleli zaradi jedrskega programa.

Zaradi bolezni, večinoma rakavih obolenj, ki so domnevno posledica jedrskih poskusov, je doslej vložilo tožbe okoli tisoč ljudi, a le okoli 20 so po poročanju AFP izplačali odškodnine.

Leta 2016 je tedanji francoski predsednik Francois Hollande ob obisku v francoskem čezmorskem departmaju Francoska Polinezija priznal, da so tri desetletja francoskih jedrskih poskusov na tem območju škodljivo vplivala na okolje in zdravje tamkajšnjih prebivalcev. Obljubil je tudi revizijo procesa za odškodnine žrtvam. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen