Evropski poslanci za višjo kakovost in lažji dostop do pitne vode

0

Poslanci Evropskega parlamenta so danes podprli dvig standardov kakovosti za pitno vodo po vsej Evropi. Zakonodaja med drugim znižuje dovoljene količine onesnaževal ter škodljivih bakterij v vodi ter uvaja nadzor nad mikroplastiko, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski poslanci so na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o vsebini predloga prenovljene direktive EU o kakovosti vode, namenjene za prehrano ljudi. Predlagani ukrepi med drugim predvidevajo boljšo oskrbo z vodo na javnih mestih ter spodbujajo univerzalni dostop do pitne vode.

Kot poudarja Evropski parlament, je voda iz pipe cenejša in prijaznejša do okolja od ustekleničene vode. Zato so poslanci podprli zakonodajo, ki naj bi dvignila zaupanje potrošnikov v vodo iz pipe ter olajšala dostop do nje.

Količina dovoljenih onesnaževal v vodi, kot je svinec, bo v skladu z zakonodajo prepolovljena. Prav tako bo zmanjšano dovoljeno število škodljivih bakterij, postavljeni bodo tudi novi standardi pri nekaterih endokrinih motilcih. Evropski parlament je podprl tudi uvedbo nadzora nad vsebnostjo mikroplastike, ki postaja vse bolj pereč problem.

Države članice bi morale, kot menijo evropski poslanci, sprejeti tudi ukrepe za zagotavljanje univerzalnega dostopa do čiste vode in izboljšati dostop do vode na javnih krajih. Zakonodaja spodbuja postavljanje javnih pitnikov, kjerkoli je to tehnično možno in ustrezno. Spodbujati bi morali tudi razpoložljivost pitne vode v restavracijah, in sicer brezplačno ali za majhno postrežnino.

Evropski parlament je pozval tudi k posebni pozornosti, ki bi morala veljati potrebam najranljivejših skupin. Države bi morale prepoznati ljudi brez dostopa ali z omejenim dostopom do vode ter to stanje spremeniti. Prav tako bi morale jasno obveščati vse skupine, kako si zagotoviti dostop do ustrezne vode.

Poročilo so poslanci podprli s 300 glasovi za, 98 proti in 274 vzdržanimi. Parlament bo na podlagi sklepov začel pogajanja s Svetom EU, potem ko bodo svoje stališče sprejeli tudi evropski ministri.

Po oceni Evropske komisije bi lahko evropska gospodinjstva z manjšo porabo ustekleničene vode prihranila več kot 600 milijonov evrov letno. Prav tako bi s pitjem vode iz pipe lahko zmanjšali onesnaževanje s plastenkami. Te so eden od najpogosteje enkrat uporabljenih plastičnih izdelkov, ki jih morje naplavi na evropske obale, poudarjajo v parlamentu.

Evropski poslanec iz Slovenije Igor Šoltes (Zeleni) je pred obravnavo spomnil na evropsko državljansko pobudo Pravica do vode, ki jo je podpisalo skoraj 1,9 milijona evropskih državljanov. Ti so zahtevali, da se tudi v evropski zakonodaji prizna univerzalni dostop do vode.

“Vendar ne kakršnekoli vode, pač pa čiste vode, brez mikroplastike, brez hormonskih motilcev in drugih škodljivih snovi, za to pa je potreben tudi ustrezen monitoring,” je izpostavil v sporočilu za javnost. Predlog poročila po njegovem prepričanju v določenem delu ni dovolj ambiciozen in ne zagotavlja univerzalnega dostopa do čiste vode kot obveznosti.

Bolj zadovoljni so v Evropski ljudski stranki (EPP). “Sedaj, ko je parlament sprejel svoje stališče, je čas, da enako storijo države članice. Mislimo, da je ključno, da se pogajanja končajo, kakor hitro je mogoče, da bodo lahko državljani čim prej uživali v rezultatih,” je menil poslanec Michel Dantin. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen