Evropska komisija danes o osnutkih proračunskih načrtov

0

Evropska komisija bo danes v Strasbourgu obravnavala osnutke proračunskih načrtov, ki so jih morale članice območja evra posredovati v Bruselj do sredine tega meseca. Komisija naj bi opredelila nadaljnje korake, potem ko je minuli teden ostro opozorila Italijo. Pisma s pozivom k dodatnim informacijam pa je poslala še petim državam, tudi Sloveniji.

V skladu s pravili, sprejetimi leta 2013 sredi finančne krize, mora komisija v procesu ocenjevanja proračunskih načrtov, če želi dodatna pojasnila, članici to sporočiti v tednu dni po prejetju njenega osnutka.

Najprej je pismo iz Bruslja minuli četrtek dobila Italija. Komisija jo je opozorila, da je njen osnutek za prihodnje leto odstopanje od evropskih proračunskih pravil “brez primere” v zgodovini EU.

Ta opozorila nakazujejo, da bo morda Italija sploh prva članica območja evra, ki ji bo komisija zavrnila osnutek proračunskega načrta in jo pozvala k popravkom. To lahko stori v dveh tednih po prejetju osnutka, torej do konca meseca.

Dan pozneje so pisma iz Bruslja dobile še Slovenija, Francija, Španija, Portugalska in Belgija.

Slovenijo komisija poziva, naj ji čim prej posreduje posodobljen proračunski osnutek za prihodnje leto, ki bo zagotovil skladnost s cilji v evropskih priporočilih.

Slovenija je v ponedeljek v odgovoru na pismo ponovila, da bo nov osnutek poslala, potem ko bo rebalans proračuna posredovala v DZ in fiskalnemu svetu. Ob tem so na ministrstvu opozorili, da komisija od Slovenije do ponedeljka ni pričakovala napovedi konkretnih ukrepov.

V komisiji so v ponedeljek potrdili, da so odgovor slovenskih oblasti prejeli, in dodali, da si bodo sedaj vzeli čas, da ga ocenijo. Na vprašanji, ali so zadovoljni z odgovorom in ali lahko potrdijo, da na tej točki ne pričakujejo napovedi konkretnih ukrepov, niso odgovorili.

Komisija je sicer dala jasno vedeti, da peterico, ki je pismo prejela v petek, obravnava drugače kot Italijo. Pisem ni objavila istočasno in tudi raven komunikacije je drugačna. V primeru Italije je pismo naslovljeno na finančnega ministra, v primeru preostale peterice pa na strokovnjake. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen