EU poziva ZDA in Rusijo k ohranitvi jedrske pogodbe

0

V EU so danes ZDA in Rusijo pozvali k ohranitvi pogodbe proti jedrskim raketam srednjega dosega iz leta 1987 (INF). Ta pogodba, ki je prispevala h koncu hladne vojne, je že trideset let steber evropske varnostne arhitekture, so še poudarili v odzivu na napoved ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bodo ZDA odstopile od tega dogovora.

ZDA in Rusija morata ostati v konstruktivnem dialogu za ohranitev pogodbe INF ter zagotovitev njenega celovitega in preverljivega izvajanja, kar je ključno za evropsko in globalno varnost, je izpostavila govorka zunanjepolitične predstavnice unije Federice Mogherini, Maja Kocijančič.

EU od Rusije po govorkinih besedah pričakuje, da bo naslovila resne skrbi v povezavi s skladnostjo s pogodbo INF, od ZDA pa pričakuje, da bodo premislile o posledicah morebitnega odstopa od dogovora tako za lastno varnost kot za varnost ameriških zaveznic in celotnega sveta.

“Svet ne potrebuje nove oborožitvene tekme, ki ne bi koristila nikomur, temveč bi, nasprotno, prinesla še več nestabilnosti,” je še izpostavila Kocijančičeva v izjavi.

V EU ob tem izpostavljajo, da je bilo na podlagi pogodbe INF odstranjenih ali nadzorovano uničenih skoraj 3000 raket z jedrsko ali konvencionalno konico. Poleg tega pogodba pomembno prispeva k uresničevanju obveznosti o razoroževanju pogodbe o neširjenju jedrskega orožja.

Pogodbo INF sta leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, ki je minuli konec tedna opozoril, da bi bil odstop od tega dogovora “napaka” in “pomanjkanje modrosti”.

ZDA se pritožujejo zaradi ruskega raketnega sistema 9M729, zaradi katerega je Rusijo že večkrat opozoril tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, tudi v začetku meseca ob zasedanju obrambnih ministrov zavezništva v Bruslju, ko je izrazil izjemno zaskrbljenost zaradi očitnih ruskih kršitev pogodbe INF in Rusijo pozval k transparentnosti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen