DSP protestira proti razpisu za pravljico Demokracije in Novih obzorij

0

Tednik Demokracija in založba Nova obzorja sta objavila razpis za izvirno slovensko pravljico. Ta je izzval protest Društva slovenskih pisateljev in več deset drugih organizacij, saj so prepričani, da razpis “nedopustno zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando”, otroci pa da si zaslužijo pravljice, ki ne netijo sovraštva.

Kot je razvidno s spletne strani Demokracije, razpis, ki je odprt do 19. oktobra, med drugim zahteva: “Pravljica naj obravnava nevarnosti, ki jih prinašajo multitikulturalizem in ilegalne migracije. Pravljica mora krepiti narodno zavest in v otroku spodbuditi domoljubje, pripadnost tradicionalni družini, ki je temelj in branik slovenstva. Pravljica mora imeti pozitivne junake (otroka/e, starše, družino) in negativne junake. Pravljica naj ima srečen konec ali naj vsaj daje upanje, da pravica in resnica ter narodna zavest, domoljubje in družina na koncu vedno zmagajo.”

Pravljica, ki naj bo primerna za otroke do 10. leta starosti, ima ob tem lahko, če je mišljena kot slikanica, za glavne osebe tudi poosebljene živali, pri čemer pozitivne junake predstavljajo domače živali, vsiljivce oz. negativce pa tujerodna invazivna vrsta. Poudarek zgodbe naj bo v tem, “da je lepo živeti v tradicionalni družini in obkrožen s sonarodnjaki/svojo vrsto”, je še navedeno v razpisu.

Kot so sporočili iz Društva slovenskih pisateljev, ki se jim pridružuje več kot 80 drugih organizacij, verjamejo, “da si vsi otroci zaslužijo človečne, odprte in strpne pravljice, ki spodbujajo empatijo, ne pa netijo sovraštvo”. “Le tako jim lahko omogočimo, da bodo ponotranjili osnovne človeške vrednote, ki edine omogočajo varen jutri za vse,” so dodali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen