Drugi odgovoren za zastrupitev Skripala je zdravnik

0

Preiskovalni novinarji spletne platforme Bellingcat so v ponedeljek razkrili identiteto drugega osumljenca za zastrupitev nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupom novičok. Kot trdijo, gre za ruskega vojaškega zdravnika Aleksandra Miškina, ki dela za rusko vojaško obveščevalno službo GRU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Miškin je po pisanju platforme v Veliko Britanijo vstopil s ponarejenimi dokumenti na ime Aleksander Petrov. Pri tem se Bellingcat sklicuje na več virov, pričevanja ljudi, ki ga poznajo, ter kopije osebnih dokumentov.

Septembra je Bellingcat razkril identiteto prvega od dveh osumljenih za napad na Skripala in njegovo hčer Julijo v angleškem Salisburyju. Šlo naj bi za poveljnika GRU Ruslana Boširova, ki se je predstavljal z lažnim imenom Anatolij Čepiga.

Britansko tožilstvo je za oba ruska državljana 5. septembra izdalo obtožnico zaradi poskusa umora ter evropski priporni nalog. London ju je identificiral kot pripadnika ruske obveščevalne službe GRU Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova. Moška sta kasneje v intervjuju za rusko televizijo RT povedala, da sta Otok obiskala kot turista. Zanikala sta, da bi imela karkoli z napadom na Skripala, ki se je zgodil 4. marca.

Priznala sta tudi, da sta onadva moška, ki so ju ujele varnostne kamere. Britanske oblasti trdijo, da sta strup prinesla v lažni steklenički za parfum, kar pa sta zanikala. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen