Danes bo znan dobitnik Jenkove nagrade

0

V Gasilskem domu Mavčiče bodo danes razglasili dobitnico oziroma dobitnika Jenkove nagrade. V oži izbor za nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev (DSP) podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, so se uvrstile zbirke Esada Babačića, Jureta Jakoba, Maje Miloševič, Ane Pepelnik, Toneta Škrjanca in Nataše Velikonja.

Babačić se za nagrado poteguje s pesniško zbirko Odrezani od neba, Jakob z zbirko Lakota, Maja Miloševič s pesniško zbirko Oder za gluhe, Ana Pepelnik z zbirko Tehno, Tone Škrjanec z zbirko Dihaj in Nataša Velikonja s pesniško zbirko Preveč vljudna.

Žirijo za Jenkovo nagrado sestavljajo lanskoletna nagrajenka Veronika Dintinjana (predsednica), Aljaž Koprivnikar, Diana Pungeršič, Domen Slovinič in Glorjana Veber.

Letošnja novost je, da se je žirija namesto petih nominirancev v prvi polovici oktobra odločila objaviti daljši seznam 11 zbirk, ki upajo na nagrado. Kot razlog je navedla nevidnost poezije v javnih občilih, čeprav je ta “nepogrešljiv del govorice vsake družbe”. Pozneje je sporočila še ožji izbor za nagrado.

Razglasitev dobitnice oziroma dobitnika Jenkove nagrade v Mavčičah, v bližini katerih se je Simon Jenko (1835-1869) rodil, je po tradiciji del Jenkovih dnevov, s katerimi po pesniku poimenovano lokalno kulturno društvo obuja spomin na rojaka.

Med drugim je DSP v sodelovanju s Kulturnim društvom Simon Jenko – Šmonca iz Mavčič, skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj, v četrtek pripravilo okroglo mizo Mladi literati v Mestni knjižnici Kranj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen