Dan suverenosti v spomin na odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

0

Z dnevom suverenosti bomo v četrtek obeležili dogodke, ko je pred 27 leti slovensko ozemlje zapustil še zadnji vojak agresorske JLA. Udeleženca takratnih dogodkov Ladislav Lipič in Dimitrij Rupel sta si edina, da je z odhodom še zadnjega vojaka Slovenija dobila polno vojaško in siceršnjo suverenost na svojem ozemlju ter da to večinoma ohranja.

Zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA), ki je Slovenijo zaradi njenih osamosvojitvenih teženj napadla 27. junija 1991, je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober 1991. Takrat je iz koprskega pristanišča odplula ladja s še zadnjimi vojaki JLA, in sicer pod tujo zastavo, zato je po mednarodnem pravu veljala za tuje ozemlje.

Po razglasitvi samostojnosti Slovenije 26. junija 1991 in napadu JLA 27. junija 1991 je namreč prišlo do desetdnevne osamosvojitvene vojne, ki so ji sledila pogajanja na Brionih med razpadajočo Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško, ki se je prav tako želela osamosvojiti. Pogajanja so bila zaključena 7. julija 1991 s podpisom t. i. brionske deklaracije, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece.

Do izteka moratorija so jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja. Kot začetek umika je bil določen 20. oktober, zadnji vojak pa je slovensko ozemlje zapustil v noči s 25. na 26. oktober.

Po mnenju Lipiča in Rupla Slovenija kljub vstopu v Nato in EU ohranja večji del suverenosti

Po besedah predsednika Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislava Lipiča je odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pomenil, da je novonastajajoča država ostala brez tuje vojaške sile na svojem ozemlju, s tem pa je postala tudi dejansko suverena.

Podobno meni takratni zunanji minister Dimitrij Rupel. “Ko je odšel zadnji vojak JLA, je bila Slovenija prosta vseh tistih težav in povezav, ki so jo bremenile dolga leta, predvsem pa od napada JLA,” je dejal za STA. Da je sploh prišlo do odhoda, so po njegovih besedah pomembno pripomogli otoplitev odnosov med Slovenci in Srbi poleti 1991, Brionski dogovor, pa tudi to, da srbska politika ni mogla več računati na podporo Sovjetske zveze, ki je razpadala. “Potem je šlo vse veliko bolj preprosto in neboleče,” pravi Rupel.

Na vprašanje, ali je Slovenija po 27 letih še suverena država, Lipič odgovarja, da tako v primeru Slovenije kot tudi drugih držav EU, ne moremo govoriti o popolni suverenosti, saj so se z vstopom v Zvezo Nato in EU delu svoje suverenosti zavestno odrekle in jo prenesle na omenjeni zvezi. A Lipič na slednje ne gleda negativno. “Vstop v Nato in EU je bila takrat dobra in po moji oceni tudi edina prava rešitev in takega mnenja sem še danes,” je dejal za STA.

Tudi Rupel vstopa v obe zvezi pozdravlja, hkrati pa je tudi prepričan, da je Slovenija danes še vedno suverena država: “In temu bo tako, upam da, še nekaj časa.” Moti pa ga, da poskušajo danes nekateri vleči kontinuiteto med nekdanjo nedemokratično Jugoslavijo in samostojno Slovenijo ter da se premalo kritično poudarja različnost obeh obdobij. “Leta 1991 smo se rešili socializma in Jugoslavije in takrat je tudi nastala naša država, ne pa 9. maja 1945, kot bi radi nekateri prikazali,” je kritičen.

Od leta 2015 je 25. oktober državni praznik

Od leta 2015 na 25. oktober obeležujemo dan suverenosti, ki je državni praznik. Slednje je marca 2015 na predlog takratnega poslanca SMC Marjana Dolinška določil DZ, ko je sprejel novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih.

Ob omenjenem prazniku, ki sicer ni dela prost dan, bosta Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v Celju v četrtek pripravila slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril premier Marjan Šarec.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pa bo praznik obeležilo že danes zvečer na Breznici v Žirovnici. Na slovesnosti, ki bo sledila maši v tamkajšnji cerkvi, bo zbrane nagovoril predsednik združenja Aleš Hojs.

Predsednik republike Borut Pahor bo ob dnevu suverenosti v četrtek v predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat, pri čemer bo predsednik republike obiskovalce tudi nagovoril. Pred palačo bo, kot je to običajno ob državnih praznikih, postrojena častna straža Slovenske vojske. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen