Avstralska vlada ostala brez večine v parlamentu

0

Avstralska koalicijska vlada s premierjem Scottom Morrisonom na čelu je danes po porazu na nadomestnih volitvah izgubila večino v parlamentu in postala manjšinska vlada. Liberalna stranka je doslej vladala le s sedežem večine, ki pa ga je zdaj dobila neodvisna kandidatka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot polovica preštetih glasov v okrožju Wentworth, predmestju na vzhodu Sydneyja, je razkrila, da je na nadomestnih volitvah slavila neodvisna kandidatka Kerryn Phelps, ki je prehitela kandidata liberalcev Davea Sharmo.

Nekdanji avstralski premier Malcom Turnbull je konec avgusta sredi znotrajstrankarskih bojev odstopil s položaja premierja, njegov položaj pa je zasedel Morrison. To je bila že šesta menjava na čelu avstralske vlade v zadnjih 11 letih. Turnbull je nato zapustil tudi parlament, po njegovem odstopu pa so za njegov poslanski sedež danes organizirali nadomestne volitve.

“Avstralcem smo vzbudili sentiment za razpravo o stvareh, ki so jim pomembne, ne o težavah za preživetje posamezne politične stranke,” je svojim podpornikom dejala Phelpsova, ki je odločna podpornica istospolnih porok in nekdanja vodja avstralskega združenja zdravnikov.

Redne parlamentarne volitve bodo v državi predvidoma potekale v sredini prihodnjega leta.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen