Ankara predstavlja izsledke o smrti Hašodžija, v Rijadu predstavniki ZDA

0

Medtem ko naj bi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan danes predstavil izsledke turške preiskave o smrti novinarja Džamala Hašodžija v savdskem konzulatu v Istanbulu, je v Turčijo odpotovala direktorica ameriške obveščevalne agencije Cia Gina Haspel. V Rijadu pa je bil ameriški finančni minister Steven Mnuchin.

Kljub mednarodnim kritikam Rijada zaradi spreminjanja razlog izginotja novinarja, se je ameriški finančni minister Mnuchin v ponedeljek v Rijadu sestal s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Sestala sta se, čeprav je Mnuchin tako kot številni drugi zaradi umora novinarja odpovedal udeležbo na mednarodni investicijski konferenci, ki se je začela danes v savdski prestolnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz ameriškega finančnega ministrstva so sporočili, da sta minister in prestolonaslednik govorila o gospodarskih vprašanjih in boju proti terorizmu. Savdski državni mediji so poročali, da sta izpostavila pomen strateškega partnerstva med državama, poroča britanski BBC.

Svetovalec Bele hiše in Trumov zet Jared Kushner, ki se je s prestolonaslednikom prav tako srečal v ponedeljek, je dejal, da je princa Mohameda pozval k popolni transparentnosti, saj “svet gleda”. Prestolonaslednika obtožujejo, da je naročil umor do monarhije kritičnega novinarja Washington Posta, kar Rijad zanika.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki je sprva razlago savdskih oblasti o naključni smrti Hašodžija v konzulatu med pretepom označil za verodostojno, je v ponedeljek novinarjem pred Belo hišo dejal, da z razlago Rijada ni zadovoljen.

Prepričan pa je, da bo kmalu izvedel resnico, ker ima odlično ekipo ljudi tako v Turčiji kot Savdski Arabiji. Ti ekipi se vračata v ZDA in kmalu bo vedel, kako in kaj. Obenem je znova poudaril, da so pogodbe o prodaji za 110 milijard dolarjev ameriškega orožja Savdski Arabiji pomembne.

Več ameriških senatorjev obeh strank je sicer tudi v ponedeljek zatrdilo, da uradni razlagi Rijada o smrti Hašodžija ne verjamejo.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan naj bi danes predstavil izsledke turške preiskave. Turški preiskovalci so že sporočili, da so Hašodžija v konzulatu, kamor je šel 2. oktobra po dokumente za poroko, mučili, ubili in razkosali.

Ameriška medijska mreža CNN je objavila posnetek nadzorne kamere, na kateri je videti savdskega uslužbenca, ki se, oblečen v oblačila novinarja, z umetno brado in očali, pretvarja, da je novinar, kako odhaja s konzulata. Šlo naj bi za enega od 15 Savdijcev, ki jih Ankara obtožuje umora novinarja.

V Rijadu se je medtem danes začela mednarodna investicijska konferenca, znana kot Puščavski Davos, s katero želi Savdska Arabija privabiti vlagatelje iz vsega sveta. Številni udeleženci, med njimi več finančnih ministrov ter vodilnih v podjetjih, so udeležbo zaradi umora Hašodžija odpovedali. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen