V afriški absolutni monarhiji Esvatini potekajo volitve

0

V majhnem južnoafriškem kraljestvu Esvatini, nekdaj znanem kot Svazi, danes potekajo volitve v parlament, čeprav so strankam prepovedali sodelovanje. Kralj Mswati III. namreč določa tako premierja kot vlado, državljani pa lahko odločajo le o posameznih poslancih, ki so zvesti kralju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kritiki očitajo državi, da so volitve brez pomena, saj državljani ne morejo odločati o svoji vladi. Opazovalci so že na volitvah leta 2013 izpostavili, da ne upoštevajo temeljnih načel demokratične države.

Okoli 530.000 volilnih upravičencev tako danes izbira med posameznimi kandidati, ki pa so skoraj vsi zvesti absolutističnemu kralju. Poleg izvoljenih poslancev, bo kralj v parlament poslal še deset oseb, ki jih bo imenoval sam. Sicer kralj velja za absolutista, saj ima nadzor nad skoraj vsemi državnimi organi in pravosodjem.

Pred volitvami se je že zvrstilo nekaj protestov, ki jih je hitro in nasilno zadušila policija. Med drugim so svoj glas v stavkah povzdignili sindikati, ki so zahtevali višje plače in boljše delovne pogoje.

Mswati III., ki je najbolj znan po svojih številnih ženah, razkošju ter zapiranju novinarjev in kritikov, je sicer nekdanjo britansko kolonijo iz Svazija v Esvatini preimenoval v začetku leta. Na prestolu je že 32 let in pogosto tarča kritik zagovornikov človekovih pravic, ki mu očitajo omejevanje svoboščin in da skuša utišati opozicijo.

V kraljevini po ocenah kar 63 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen