Tožilstvo vložilo zahtevo za uvedbo preiskave zoper priprtega Šiška, pa tudi zoper drugoosumljenega Mateja Lesjaka

0

Odvetnik Viktor Osim je danes na mariborsko okrožno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero želi doseči izpustitev vodje samooklicane Štajerske varde Andreja Šiška, ki je v priporu od srede prejšnjega tedna, poroča spletni Večer. Tožilstvo pa je predlagalo uvedbo preiskave tudi zoper drugoosumljenega v zadevi.

Osim se je za vložitev zahteve za varstvo zakonitosti odločil po tistem, ko je preiskovalni sodnik Šiška sprva izpustil na prostost, čeprav je tožilstvo zahtevalo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, kasneje pa je zunajobravnavni senat odločitev spremenil in Šiško je moral v pripor. Odločitev senata je kasneje potrdilo tudi višje sodišče.

Tožilstvo pa je prejšnji teden vložilo zahtevo za uvedbo preiskave zoper Šiška, ki mu očitajo ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve. Ni pa Šiško edini, zoper katerega tožilstvo terja uvedbo preiskave. Kot so za Večer potrdili na tožilstvu, so predlagali preiskavo tudi zoper drugoosumljenega, in to zaradi pomoči h kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Po podatkih Večera naj bi bil to član izvršnega odbora podmladka SDS Matej Lesjak. Sodišče o obeh zahtevah za sodno preiskavo še ni odločilo. Šiškovo zaslišanje naj bi bilo predvideno za torek, šele nato naj bi se preiskovalna sodnica odločila, ali bo preiskava uvedena ali ne. Če bo sodišče izdalo sklep o uvedbi preiskave, se odvetnik Osim namerava pritožiti.

Mariborsko okrožno sodišče bo Osimovo zahtevo za varstvo zakonitosti poslalo na vrhovno sodišče, ki bo odločilo o utemeljenosti zahteve.

Šiškova tiskovna predstavnica Anica Bidar je sicer danes pred stavbo državnega zbora prebrala izjavo v podporo Šišku. Po njenih besedah je Šiško “s Štajersko vardo ponudil prostovoljno pomoč vojski in policiji pri varovanju ljudi in državnih meja, zaprli so ga pa zaradi pritiska politike, češ, da je to nujen ukrep za zagotovitev varnosti ljudi”. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen