Sramote slovenskega pravosodja v zadevi Novič je konec: Vrhovno sodišče RS Milku Noviču prekinilo prestajanje krivične zaporne kazni!

5

Vrhovno sodišče je za Milka Noviča, obsojenega za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni, so sporočili z omenjenega sodišča. Kot so zapisali, je odločitev povezana z uveljavljanjem kršitev pravice do obrambe v Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti.

Vrhovno sodišče je prekinitev prestajanja zaporne kazni odredilo na podlagi četrtega odstavka 423. člena zakona o kazenskem postopku, ki določa, da lahko vrhovno sodišče glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.

Takšna odločitev vrhovnega sodišča tako še ne pomeni, da je tudi ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo. Je pa lahko znak, da se bo za to odločilo, je slišati neuradno. Podobno meni tudi Novičev odvetnik Jože Hribernik, ki je prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo.

Nekateri mediji sicer že poročajo, da je vrhovno sodišče po njihovih zanesljivih informacijah Noviča že oprostilo, a na vrhovnem sodišču tega za STA za zdaj niso ne potrdili ne zanikali.

Na Dobu so Hriberniku potrdili, da bo Novič iz zapora izpuščen že danes, natančna ura pa še ni znana. Hribernik ob tem poudarja, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje kot “sramoto slovenskega pravosodja”.

Noviča je Okrožno sodišče v Ljubljani 13. aprila lani spoznalo za krivega umora Jamnika decembra 2014 in mu dosodilo 25 let zapora, sodbo pa je decembra lani potrdilo tudi višje sodišče. Novičeva odvetnika Hribernik in Žiga Podobnik sta že takrat napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar sta storila spomladi letos.

Novič je z izjemo nekaj mesecev večino časa od prijetja decembra 2014 do obsodbe preživel v priporu, po obsodbi pa je bil premeščen v zapor na Dob.

Noviča so popoldne izpustili, v izjavi za medije pa je povedal, da še ne dojema, da je na prostosti. Kot je dejal, tudi 22. decembra 2014, ko so ga pridržali policisti, ni mogel verjeti, da je res, kar se dogaja. “Tako tudi zdaj težko dojemam, da gre za res,” je povedal in dodal: “S pomočjo odvetnikov smo dokazali naš prav, to mi je v veliko uteho.”

Pojasnil je, da odločitve sodišča še ni videl, pričakuje pa vsaj obnovitev postopka.

Na Novičevo izpustitev iz zapora so se odzvali tudi že nekateri poslanci iz SDS.

Pripis 12.9.2018: Vrhovno sodišče ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki jo je zoper obsodilno sodbo za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika vložil Milko Novič. Ali je sodbo razveljavilo ali je Noviča oprostilo, za zdaj ni znano, saj odločba o tem še ni napisana in vročena strankam, so povedali za STA.

Da je ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti, je vrhovno sodišče potrdilo v sporočilu za javnost, v katerem je dodatno pojasnilo torkovo odločitev, da se Noviča izpusti iz zapora. Med drugim je v sporočilu zapisalo, da se “prekinitev izvršitve pravnomočne sodbe odredi, če se zahtevi za varstvo zakonitosti, ki je vložena v korist obsojenca, ugodi, kot je bilo v tem primeru, ali pa ko je podana zelo velika verjetnost, ki meji že na gotovost, da bo vložnik z zahtevo uspel”.

Na vrhovnem sodišču so za STA potrdili, da je vrhovno sodišče Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodilo, da pa podrobnejše vsebine odločitve ne morejo posredovati, dokler odločba ne bo napisana in vročena strankam v postopku.

Javnosti so sicer posredovali tudi sklep, s katerim so v torek odredili, da se Noviča, ki je bil pravnomočno obsojen na 25 let zapora, izpusti na prostost. Iz njega je razvidno le, da se je sodišče za izpust odločilo na podlagi uveljavljanja kršitev pravice do obrambe. Sklep je sprejel senat vrhovnega sodišča, ki so ga sestavljali Branko Masleša kot predsednik ter Barbara Zobec, Kristina Ožbolt, Vesna Žalik in Mitja Kozamernik.

Novičev odvetnik Jože Hribernik je za STA povedal, da bi si želeli, da bi vrhovno sodišče Noviča oprostilo obtožb, če se bo odločilo za novo sojenje, pa bodo zahtevali, da Noviču sodi drug senat. V vsakem primeru pa je prepričan, da bo Novič oproščen. “Proti njemu ni niti enega dokaza, zato nas tudi ponovnega sojenja ni strah. Bi si pa Novič in njegova družina zaradi trpljenja, ki zdaj neupravičeno traja že četrto leto, čim prej zaslužila mir,” je dejal. Dodal je, da ima vrhovno sodišče vso podlago, da Noviča oprosti.

V zahtevi za varstvo zakonitosti je sicer Novičeva obramba zatrjevala bistvene kršitve določb kazenskega postopka, kršitve ustave in Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. V zvezi z zatrjevano kršitvijo pravice do obrambe, ki je bila podlaga za izpustitev Noviča iz zapora, so po besedah Hribernika ugovarjali temu, da sodišče ni izvedlo nekaterih predlaganih dokazov obrambe, da drugostopenjsko sodišče ni odgovorilo na nekatere navedbe v pritožbi, problematizirali so tudi verodostojnost izvedenca Franca Sabljiča, na mnenje katerega je sodišče oprlo svojo odločitev o krivdi Noviča. Po oceni Hribernika je bil namreč Sabljič v koliziji interesov, saj je bil v času preiskave umora direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je sodeloval v preiskavi.

Št. komentarjev: 5
 1. rene pravi

  Kaj reči, bolj pozno kot nikoli…

 2. Danilo pravi

  Huraaaaaaaaaaa za dr. Noviča! Sedaj pa vsekat po komi pravosodju z milijonsko odškodnino 🙂

 3. Jaka pravi

  Ne morem verjeti da še te dandanašnji pošljejo po krivici v zapor!? Če ni nedvoumnih dokazov ne moreš sedeti, nooooo!

 4. raft pravi

  To je samo začasen izhod. Ta bo sedel 100%.

 5. linke pravi

  odškodnina je premalo za tako udbo mafijo kot je sodniška . tukaj pride v poštev štrik in vislice.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen