Orban ostro: Poročilo Evropske komisije o Madžarski je žalitev, izsiljevanje in obsodba naroda!

1

Madžarski premier Viktor Orban je danes v nastopu na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju poročilo o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem zavrnil kot “žalitev”, “izsiljevanje” in “obsodbo” Madžarov, ker ne želijo živeti v “državi migrantov”.

Orban je sicer uvodoma dejal, da so se evropski poslanci že odločili in da bo večina poročilo podprla, tako da njegov govor ne bo spremenil njihovih mnenj, a ob tem opozoril, da s tem ne bodo obsodili vlade, temveč državo in narod.

Opozoril je tudi, da se bodo evropski poslanci s tem odpovedali Madžarski, ki je prelivala svojo kri za svobodo in demokracijo ter pomembno prispevala k veliki zgodovini Evrope.

“Poročilo žali Madžarsko in čast madžarskega naroda,” je poudaril in evropskim poslancem očital, da želijo izločiti narod iz odločanja v EU. Madžarska se ne bo pustila izsiljevati, pripravljena je na evropske volitve naslednje leto, je še dejal.

Razprava o poročilu o kršitvah evropskih vrednot na Madžarskem, ki vključuje poziv k uporabi 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic, se je sicer začela z zapletom, ker je Orban zamujal.

Poročevalka Judith Sargentini je že mislila, da Orbana ne bo, a je madžarski premier prikorakal v dvorano sredi njenih uvodnih besed. Očitala mu je, da se je želela rokovati z njim, a to ni bilo mogoče, ker je zamudil.

Sargentinijeva, nizozemska evroposlanka iz vrst Zelenih, je poudarila, da poročilo priča o jasnem tveganju resnih kršitev evropskih vrednot na Madžarskem, in kolegom položila na srce, da so dolžni ukrepati.

Prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans jo je podprl: “Žal Evropska komisija deli skrbi, izražene v poročilu.” Med drugim je naštel navedbe glede korupcije, kršitve pravic Romov in spodkopavanje neodvisnosti sodstva.

V primeru Madžarske sicer bode v oči dejstvo, da Evropska komisija doslej še ni predlagala uporabe 7. člena, kar je sicer storila v primeru Poljske, čeprav se kršitve na Madžarskem pojavljajo že bistveno dlje.

V EPP bodo o glasovanju odločili na drevišnjem sestanku. Vodja skupine EPP Manfred Weber, ki je bil danes kritičen do nekaterih Orbanovih potez, je nakazal, da bo morda potreben dialog na podlagi 7. člena in uvrstitev te teme na dnevni red članic unije, saj je prav, da se te iskreno pogovorijo.

V primeru sprejetja parlamentarnega poročila, za kar je sicer potrebna dvotretjinska večina, bodo namreč na potezi članice.

Vodja skupine S&D Udo Bullmann je Orbanu očital, da ne razume, za kaj gre, in da je na čelu najbolj koruptivne vlade v EU.

Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt in predstavnik Zelenih Philippe Lamberts sta opozorila, da Madžarska danes ne bi izpolnila pogojev za vstop v EU.

Odločno je Orbana podprl član zmernih evroskeptikov, Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), Ryszard Legutko, sicer član poljske vladajoče stranke PIS, ki je poročilo označil za napad na demokratično izvoljeno vlado, saj da te niso izbrali “Sneguljčica in sedem palčkov”.

Odločno ga je podprl tudi evroskeptik Nigel Farage iz Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki je ocenil, da je 7. člen nova metoda v slogu “Brežnjeve doktrine omejene suverenosti”, ter Orbana pozval, naj se pridruži “klubu brexit”.

Podprli so ga tudi v skupini skrajne desnice, Evropi narodov in svobode (ENF), kjer so med drugim ocenili, da je poročilo “lov na čarovnice” in da se Orban zavzema za Evropo, ki jo tudi sami želijo.

Če parlament poročilo v sredo podpre, bo to sicer pomembno politično sporočilo pred evropskimi volitvami, a konkretnih ukrepov v bližnji prihodnosti ni pričakovati. Nato bodo namreč na potezi članice, ki v primeru Poljske za zdaj niso sprejele še nobene konkretne odločitve, čeprav je Evropska komisija ukrepanje na podlagi 7. člena predlagala že lani decembra.

7. člen predvideva kompleksen proces. Skrajni ukrep je odvzem glasovalnih pravic, za kar pa je potrebno soglasje, ki ga v primeru Poljske ni, saj je Orban že na začetku napovedal veto na takšno odločitev. V zameno lahko verjetno pričakuje podobno zagotovilo Poljske.

Slovenski Evropski poslanci razdeljeni glede poročila o razmerah na Madžarskem

Slovenski Evropski poslanci, ki so del politične skupine Evropska ljudska stranka (EPP), se nagibajo k temu, da bodo na glasovanju v sredo predvidoma zavrnili poročilo o razmerah na Madžarskem. Medtem ko nameravajo drugi slovenski poslanci poročilo podpreti, saj so mnenja, da madžarska vlada ne deluje v skladu z evropskimi načeli.

Pred glasovanjem o poročilu o razmerah na Madžarskem v sredo je največ oči oprtih ravno v razklano EPP, katere članica je stranka Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana. Tudi med slovenskimi poslanci EPP ne obstaja enotnega mnenja glede poročila, a so bolj naklonjeni temu, da bi ga zavrnili.

Kot je med drugim za STA dejala evropska poslanka Patricija Šulin (EPP/SDS) ne namerava glasovati za odvzem glasovalnih pravic Madžarske. S potrditvijo poročila bi namreč Evropski parlament sprožil 7. člen pogodbe EU, ki v skrajnem primeru vodi v odvzem glasovalne pravice.

Šulinova je dodala, da po njeni presoji Madžarske ne krši demokracije in svobode medijev, kar ji očitajo v poročilu.

Romana Tomc (EPP/SDS) je dejala, da bo zagotovo glasovala proti poročilu, ki ni dovolj uravnoteženo in po njenih besedah prihaja v nepravem času, ko Evropa potrebuje več enotnosti. Pri poročilu jo še moti, da ne temelji na istih kriterij za vse države članice. Podobne stvari, ki se dogajajo na Madžarskem, se dogajajo tudi drugod in parlament se na to ni odzval, je dodala.

Dvojne kriterije je izpostavil tudi Milan Zver (EPP/SDS), ki prav tako namerava zavrniti poročilo. Med drugim poročilo po njegovi presoji presega kompetence, saj se dotika tudi vprašanj in politik, ki so zadeve nacionalnih držav in ne Evropske unije.

Medtem Lojze Peterle (EPP/NSi) po razpravi sicer ni točno povedal, kako bo glasoval, a je pojasnil, da se trenutno bolj nagiba k temu, da bi poročilo zavrnil.

Medtem nameravajo poročilo podpreti Ivo Vajgl (Alde/DeSUS), Tanja Fajon (S&D/SD) in Igor Šoltes, ki zastopa vrste Zelenih, katerih članica je tudi glavna poročevalka Judith Sargentini.

“Orban je avtokrat in je antidemokrat, ki krši standarde,” je dejal Vajgl. Pojasnil je, da med drugim krši standarde na področju svobode medijev, akademske svobode in sodstva. Ob tem je spomnil tudi, da se vpleta v politiko sosednjih držav, kot na primer Slovenijo.

Tudi Fajonova je v svojem govoru pred poslanci spomnila, da se Orbanova politika nestrpnosti, laži in ustrahovanja se nevarno širi preko meja tudi v Slovenijo. “Zelo pomembno je, da ustavimo to nevarno Orbanovo politiko sovražnosti, ki deluje v smeri proti temeljnim svoboščinam in vrednotam, ki jih zagovarja EU,” je dejala za STA.

Dodala je še, da je Madžarska še vedno pomembna članica unije, a želijo s poročilom in glasovanjem pokazati, da jim ni vseeno, kaj se dogaja z njenimi državljani.

Medtem je Šoltes še spomnil, da poročilo opozarja na kršitev temeljnih postulatov, na katerih temelji evropska ideja. “Zelo pomembno se mi zdi, da se skozi to poročilo opozori, da ne pristajamo na stvari, ki so v nasprotju s temi temeljnimi postulati,” je dodal.

Evropski poslanci bodo v sredo glasovali o poročilu, ki opozarja na resno tveganje za kršitev evropskih vrednot na Madžarskem, na primer spodkopavanje vladavine prava, demokracije in temeljnih pravic, ki sprožajo vprašanja o neodvisnosti sodstva, svobode izražanja in medijev ter obravnave migrantov in prosilcev za azil.

Da bi Evropski parlament prvič v zgodovini sprožili postopek proti članici EU, v okviru katerega se predvideva sprožitev 7. člena pogodbe EU, bosta morali poročilo podpreti najmanj dve tretjini poslancev. Za takšno večino bi potrebovali tudi glasove iz EPP.

Število komentarjev: 1
  1. Pavel Ferluga pravi

    Zanimivo, da poslanci SOCIALIZMA, kamor spada Vajgl & Co. očitajo nedemokratičnosti, čeprav ravno LEVICA (tudi evropska) je vedno bila enoumna, torej eklatantno NEDEMOKRATČNA.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen