Novo gibanje GlasNO! proti dvojnim merilom in pristranskosti na RTVSLO

5

Gibanje brani svobodo javne besede na RTV Slovenija in njenih zaposlenih ter ščiti pravice gledalcev in poslušalcev, ki so upravičeni do celovitega, nepristranskega in nazorsko uravnoteženega poročanja, komentiranja in komunikacije. Napovedujejo zbiranje in obravnavo prijav kršitev poklicnih meril na RTVS.

V Sloveniji se je pred dobrim tednom ustanovilo gibanje GlasNO!, ki bo opozarjalo na dvojna merila na javnem zavodu RTV Slovenija. Gibanje je ustanovila skupina intelektualcev, prvič pa so se javnosti predstavili 14. septembra 2018 na novinarski konferenci. Prvopodpisana predstavnica gibanja je znana nekdanja tožilka Vera Mejak. Glavni namen te civilnodružbene pobude pa je zaščita gledalcev, poslušalcev in svobode govora na RTVS.

Kot so pojasnili predstavniki GlasNO! je bil neposreden povod za ustanovitev gonja v javnosti s strani določenih civilnodružbenih gibanj zoper novinarja TV Slovenija Jožeta Možino zaradi intervjuja z Jožetom Dežmanom, ki ga je opravil 22. julija 2018 v svoji oddaji Intervju.

V gibanju zagovarjajo, da mora RTV postaviti jasna merila glede opravljanja novinarskega dela, vendar pa ob tem zahtevajo enaka merila za vse. Poleg tega ne odobravajo, da mediji poskušajo utišati tiste, ki javnosti razkrivajo kruto resnico, v tem primeru podatke iz slovenske polpretekle zgodovine.

Na svoji novinarski konferenci prejšnji petek so predstavniki gibanja predstavili tudi nekatere primere, ki bi jih lahko obravnavali kot kršitve novinarske profesionalnosti in bi bili zreli za obravnavo in sankcioniranje, a vodstvo RTV, niti nobeno cehovsko združenje na te nastope ni opozorilo, niti se ni do njih opredelilo. Ob tem so predstavniki gibanja navedli februarski nastop Svetlane Slapšak v oddaji Panoptikum, v katerem je le-ta desnico obtožila sledenja stalinizmu in simpatiziranja z nacizmom ter komentar novinarja Mateja Šurca v avgustovski radijski oddaji Labirinti sveta, ko je dejal, da bo v primeru, da levici ne bo uspelo sestaviti vlade, v Sloveniji zavladal klerofašizem.

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS Ilinka Todorovski je nastop Slapšakove zagovarjala, češ da gre za njeno osebno mnenje, izjavo novinarja Mateja Šurca pa je označila za žanr komentar, kjer je dovoljeno več. Prav nasprotno pa je Todorovskijeva obravnavala intervju Jožeta Možine z Dežmanom, pri čemer mu je očitala kršenje poklicnih meril in programskih standardov.

V gibanju Glasno! opozarjajo, da si takšnih dvojnih meril na RTVS ne bi smeli dovoliti, še posebej zato, ker gre za nacionalno televizijo in zavod, kateremu moramo mesečne prispevke plačevati vsi. Prav zaradi svojega statusa, ki ga omenjeni javni zavod ima v družbi, bi v svojih oddajah morali zagotoviti možnost pojavljanja različnih mnenj in pogledov. Gibanje brani svobodo javne besede na RTV Slovenija in njenih zaposlenih ter ščiti pravice gledalcev in poslušalcev, ki so upravičeni do celovitega, nepristranskega in nazorsko uravnoteženega poročanja, komentiranja in komunikacije. Napovedujejo zbiranje in obravnavo prijav kršitev poklicnih meril na RTVS. Tudi v Slovenski demokratski stranki na dvojna merila javnega zavoda že dalj časa opozarjamo in pozdravljamo delovanje omenjenega gibanja.

Gibanje sestavljajo nekdanji predsednik programskega sveta RTVS Mitja Štular in Stane Granda, odvetnik Jože Hribernik, zamejski publicist Ivo Jevnikar, nekdanji kulturni minister Vasko Simoniti in publicist Matevž Tomšič.

Več o gibanju GlasNO! si lahko preberete na njihovi spletni strani , kjer najdete tudi pristopni obrazec. Pridružite se jim lahko tudi po elektronski pošti info@glasno.si ali po navadni pošti na naslov Zavod za oživitev civilne družbe, Cankarjeva 1/IV, 1000 Ljubljana.

Št. komentarjev: 5
 1. Rado pravi

  Se strinjam z avtorjem. Desničarsko gnezdo na RTV-ju je treba razsuti. Želimo si objektivno, neideološko RTV.

  1. Natasa pravi

   Spoštovani Rado, imejte malo spoštovanja do drugače mislečih, gnezdijo ptice, ne pa ljudje. Živimo v demokratični družbi, kjer ima vsakdo lahko svojo ideologijo. Sprejemanje drugače mislečih vam bo prineslo notranji mir.

   Z lepimi pozdravi

 2. haapy yack pravi

  hoj
  Take RTV ni nikjer na planet. Mogoče kje v ozvezdju Andromede.
  malizelenipres
  boditevcvetju

 3. raft pravi

  Rado pravi Pred 5 h
  Se strinjam z avtorjem. Desničarsko gnezdo na RTV-ju je treba razsuti. Želimo si objektivno, neideološko RTV
  ———————-
  Radovane, odakle si bolane?

 4. Gorazd pravi

  To gibanje je seveda potrebno podpreti tako s kakšno realno akcijo kot z denarnimi prispevki!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen