Novković (KSP): Napovedani ukrepi koalicije so škodljivi za širšo družbo; nižja rast, večja zadolženost podjetij, manj investicij in delovnih mest ter manj pobranih davkov!

4

Odbor DZ za gospodarstvo je danes razpravljal o predlogih ukrepov na gospodarskem področju, zapisanih v koalicijski pogodbi vlade. Ti so po oceni opozicije škodljivi in uničujoči za slovenske podjetnike, a vlada obljublja, da noben ukrep ne bo sprejet brez dogovora. Po štirih urah razprave odbor ni podprl nobenega od predlaganih priporočil vladi.

Razpravo o ukrepih iz koalicijske pogodbe so zahtevali poslanci SDS, NSi in SNS. “Koalicijska pogodba, ki so jo dogovorile stranke LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS, prinaša predvsem nerazumne dodatne nove obdavčitve za gospodarstvo, zato je med podjetniki vzbudila začudenje in ogorčenje,” je v imenu predlagateljev opozorila Suzana Lep Šimenko (SDS). Če bodo predlagani ukrepi sprejeti, lahko resno ogrozijo slovensko gospodarstvo, posledično pa tudi blaginjo državljanov, je dodala.

“Si predstavljate, da bi v ZDA na takšen način postopali proti podjetnikom,” je vprašal Jernej Vrtovec (NSi). Kot je opozoril, koalicijski sporazum predvideva drastično povečanje obdavčitve slovenskih podjetij. Če bo denimo uresničena zaveza iz koalicijske pogodbe o vključitvi osebnih prihodkov iz kapitala in rent v osnovo za odmero dohodnine, bodo morali podjetniki plačati skoraj 60 odstotkov davka, je izračunal.

Poslanec Levice Luka Mesec je zagovarjal predloge iz koalicijske pogodbe: “Podjetniki morate vedeti, da ste od države nekaj dobili, zato ji morate tudi nekaj dati.” Spomnil jih je, da so si pred leti zagotovili izločitev prihodkov od kapitalskih dobičkov in rent iz obdavčitve z dohodnino, dosegli pa tudi eno najnižjih efektivnih stopenj davka na dobiček. “Zdaj pa bi od države radi še več olajšav. Ne more vam jih dati,” je dejal.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je zatrdil, da se vlada zaveda pomena razvoja gospodarstva, za krepitev njegove konkurenčnosti pa da je pomembno predvsem primerno poslovno okolje. Pri usklajevanju vseh morebitnih ukrepov, ki izhajajo iz koalicijskega sporazuma, bo vzpostavila dialog z vsemi zainteresiranimi, strokovnimi in drugimi skupinami, je obljubil.

Medtem ko je poslanka SMC Mateja Udovč poudarila, da so koalicijsko pogodbo sklenili z vso resnostjo in jo bodo kot takšno tudi izvrševali, pa je Cantarutti dejal, da ta dokument predstavlja usmeritev za delovanje vlade. “Ne bo ukrepov, ki bi zmanjševali konkurenčnost slovenskega gospodarstva, nič ne bo sprejeto čez noč,” je dejal.

Tudi državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman je zagotovila, da so v koalicijski pogodbi navedene usmeritve in ne konkretni ukrepi. “Konkretni ukrepi bodo dogovorjeni v dialogu, ki je že vzpostavljen, v njem pa sodelujejo vsi deležniki,” je dejala. Na davčnem področju bodo sicer po njenih besedah potrebne spremembe predvsem v smeri razbremenitve stroškov dela, prenove sistema obdavčitve nepremičnin ter poenostavitve in informatizacije postopkov.

Hkrati se je nekdanja finančna ministrica zavzela za takšne ukrepe, da bodo poleg stabilnega poslovnega okolja zagotavljali tudi nadaljevanje javnofinančne konsolidacije. Enako je dejal Cantarutti: “Ukrepi na davčnem področju morajo biti takšni, da na eni strani krepimo konkurenčnost poslovnega okolja, po drugi strani pa zagotavljamo premišljeno postopno javnofinančno konsolidacijo.”

Razprave so se udeležili predstavniki več gospodarskih združenj. Izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov Goran Novković je opozoril, da so določeni napovedani ukrepi škodljivi za širšo družbo, zaveza o spremembah pri obdavčitvi osebnih prihodkov pa je bila le vrh ledene gore. Pred morebitnimi spremembami pri obdavčitvi prihodkov iz kapitala je posvaril z besedami, da bodo vodile v nižjo rast, večjo zadolženost podjetij, manj investicij in delovnih mest ter manj pobranih davkov.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh je pet strank, ki sestavljajo koalicijo, spomnil, da so jim pred junijskimi parlamentarnimi volitvami obljubljale, da bodo storile vse za nižje prispevke in davke ter predvsem za umik nerazumljivih birokratskih ovir. “Zato smo pričakovali, da se za slovensko gospodarstvo kažejo boljši pogoji poslovanja, nato pa ste na pobudo Levice v koalicijsko pogodbo zapisali višje prispevke in višje davke ter da birokratske ovire ostanejo takšne, kot so,” je bil kritičen.

Igor Zorčič (SMC) je predlagateljem seje očital, da koalicijsko pogodbo izkoriščajo za “navadno politično obračunavanje”. Koalicija si po njegovih besedah prizadeva priti do ciljev, ki si jih želi ena stran, in to na način, da bo druga stran zadovoljna. “Koalicijska pogodba je sklenjena. Zelo dobro smo razumeli sporočilo gospodarstva, tudi sami si ne želimo poslabšanja gospodarskega okolja,” je dejal.

V sredo se bo razprava nadaljevala na plenarni seji, zanjo pa so si poslanci rezervirali skoraj osem ur časa. Na koncu naj bi po predlogu predlagateljev sprejeli priporočilo vladi in koalicijskim strankam, naj sprejmejo poziv gospodarskih organizacij k oblikovanju socialnega dialoga in skupnemu dogovoru o novi vsebini koalicijske pogodbe. Ta naj bo takšna, da ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja Slovenije.

Vendar pa člani odbora predloga takšnega priporočila niso podprli, kot tudi ne predloga priporočila, naj se vladni funkcionarji vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev na račun slovenskih podjetnikov. (sta)

Št. komentarjev: 4
 1. Danilo pravi

  Levaki bodo v Sloveniji uničili ves podjetniški cvet in potem bomo postali dejansko Venezuela pod Alpami!

 2. raft pravi

  Ko bo ljudstvu prekipelo ne bo komunistov ostalo niti za seme.

 3. haapy yack pravi

  hoj
  Komunist kot seme? Potem jih je že patentiral Monsanto. Torej bomo dobili gensko spremenjene komuniste.
  Pol bodo komunist še bolj odporni proti insektom in boleznim.
  boditevcvetju

 4. raft pravi

  Jaka, če počasi misliš, tudi beri počasi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen