Nemčija in Italija dokončno izoblikovali dogovor o vračanju migrantov

0

Nemčija je po tednih težkih pogajanj dokončno izoblikovala dogovor z Italijo o vračanju migrantov, je danes v parlamentu povedal nemški notranji minister Horst Seehofer. Z italijanskim kolegom Matteom Salvinijem bo o tem vprašanju razpravljal v petek na Dunaju, je sporočil vir iz Rima.

“Dogovor z Italijo je zapečaten. Manjkata le dva podpisa – moj in od italijanskega kolega,” je povedal Seehofer. Dodal je, da si bosta strani izmenjali dokumente, da bi tako “prihranili na potnih stroških”. To bi po njegovih besedah lahko trajalo še nekaj dni, “a to je uspeh”.

V Italiji sicer v celoti ne soglašajo s Seehoferjem, saj so viri iz italijanskega notranjega ministrstva že opozorili, da dokler dogovor ni podpisan, pogajanja še niso končana. Dodali so, da bosta ministra o dogovoru razpravljala tudi v petek na Dunaju, kjer se bosta udeležila konference notranjih ministrov članic EU in držav Zahodnega Balkana na temo varnosti in migracij. Dodal je, da bosta takrat razčistila tudi ničelno pravilo tega sporazuma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Salvini je v ponedeljek zatrdil, da bo podpisal dogovor z Nemčijo, a pod pogojem, da Italiji “ne bo treba poskrbeti za nobenega dodatnega migranta”.

Vir z italijanskega ministrstva je še pojasnil, da bi se moralo skladno z dogovorom na vsakih sto vrnjenih prosilcev za azil iz Nemčije, sto migrantov, ki so že v Italiji, prerazporediti po drugih članicah Evropske unije. To bi pomenilo “ničelno” spremembo števila migrantov v Italiji.

Nemčija je doslej podobne dogovore sklenila s Španijo in Grčijo, ki predvidevata, da lahko Nemčija v 48 urah z avstrijsko-nemške meje v te državi vrne migrante, če so ti pred tem v teh državah zaprosili za azil, kar preverijo prek evropske zbirke prstnih odtisov (Eurodac). (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen