Nekdanja Vegradova baronesa Hilda Tovšak še ta teden na prostosti

2

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak bo predvidoma do konca tega tedna zapustila zapor. Po poročanju medijev je namreč komisija ministrstva za pravosodje po dobrih petih letih prestane kazni odobrila pogojni izpust. Ta trenutek je Tovšakova, ki je bila v več zadevah obsojena na enotno osemletno zaporno kazen, še vedno v zaporu na Igu.

Zagovornik Tovšakove Dušan Tanko je za Radio Slovenija povedal, da za pogojni izpust najprej niso zaprosili, ko je Tovšakova prestala polovico zaporne kazni, pa so zanj zaprosili. Po njegovih besedah je Tovšakova ta trenutek še na Igu, zapustila naj bi ga do konca meseca, torej še v tem tednu. Tanko je še povedal, da je Tovšakova poravnala vse obveznosti, tudi finančne, v zvezi z dosojenimi kaznimi.

Tovšakova je bila obsojena zaradi dajanja daril pri gradnji letališkega stolpa na letališču Brnik (zadeva Čista lopata), zaradi goljufije z evropskimi sredstvi v zadevi Rimske terme in Betnava, zaradi dajanja nedovoljenih daril pri iskanju delavcev za Termoelekrarno Šoštanj in zaradi oškodovanja Vegradovih upnikov.

V zapor na Ig je odšla pomladi leta 2013, tam pa je pred odpustom že nekaj časa bivala v odprtem režimu z izhodi na prostost ob koncih tedna.

Kazenski zakonik določa, da se sme pogojno odpustiti obsojenca, ki je prestal polovico kazni zapora, s pogojem, da do poteka časa, za katerega je izrečena kazen, ne stori novega kaznivega dejanja. O pogojnem odpustu odloča komisija, ki jo imenuje minister za pravosodje izmed vrhovnih ali višjih sodnikov, vrhovnih ali višjih državnih tožilcev in delavcev ministrstva, pristojnega za pravosodje.

Tovšakova ima sicer na sodišču še nekaj odprtih zadev.

Št. komentarjev: 2
 1. haapy yack pravi

  hoj
  Sedaj se bosta lahko skupaj z Zidarjem guncala v Mostecu.
  ringlšpilpres
  boditevcvetju

 2. hinko pravi

  Hilda bi glede na škodo, ki jo je storila, morala biti na Dobu dosmrtno. A kaj hočemo, če gre za rdečo gradbeno baronico – pokradla milijone, sedela nekaj let…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen