Mariborski FERI del mednarodnega projekta za dostopnost študija invalidom

0

Mariborska Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) te dni kot partner v projektu Paces gosti konferenco o razvoju visokošolskih dostopnih centrov za študente invalide v Severni Afriki. Po besedah koordinatorja projekta na fakulteti Matjaža Debevca, gostom predstavljajo svoje znanje o tehnološki opremi za študente invalide.

Partnerji na konferenci prihajajo iz po štirih univerz v Egiptu in Maroku. Osrednji cilj projekta je zagotoviti okolje, tehnologije in dostopnost za študente invalide, da bi lažje sledili študijskemu procesu in se pozneje enakovredno vključili na trg dela. Mariborski FERI v tem projektu sodeluje kot vodilni partner za pomoč pri vpeljavi dostopnih centrov za študente invalide.

Dogodek poteka v okviru širšega evropskega projekta Paces, ki je namenjen izboljšanju in nadgradnji storitev univerz v Egiptu in Maroku za pomoč študentom invalidom, ne samo pri izobraževanju, temveč tudi ob iskanju zaposlitve, je povedala koordinatorka Sarah Kate Merry.

Projekt je financiran iz evropskih skladov Erasmus+ ter povezuje partnerje iz Velike Britanije, Španije, Grčije in Slovenije s štirimi univerzami v Egiptu in štirimi v Maroku. Glavni koordinator tega projekta je Univerza Coventry iz Velike Britanije, sodelujeta še univerza iz Soluna v Grčiji in univerza iz mesta Alicante v Španiji.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko gostom v sklopu konference predstavljajo primere dobre prakse, ki jih izvajajo. “Med drugim gre za podnaslavljanje v živo, e-učbenik za slepe in slabovidne študente ter študente z okvaro sluha, prosojni tolmač znakovnega jezika za svetovni splet, ob tem pa še akcijski načrt za študente invalide naše univerze in delovanje kariernega centra,” je povedal Debevc.

V sklopu projekta bodo na univerzah v Egiptu in Maroku vzpostavili posebne dostopne centre, kjer bodo študentom na voljo tehnologije in storitve, ki jim bodo olajšale študijski proces. Poleg fizičnih centrov bodo vzpostavljeni tudi virtualni centri na spletnih straneh, kar bo omogočilo dostop do storitev tudi drugim študentom iz omenjenih držav.

“Cilj projekta je tudi vzpostaviti povezave med univerzami in delodajalci, da bi ti lahko razumeli potrebe in veščine študentov, ki imajo težave s sluhom ali vidom. Ob tem želimo študente ozavestiti in jim dati potrebne veščine, da bodo lahko konkurenčni na trgu dela,” je pojasnila Merryjeva.

Predavateljica, ki prihaja iz britanske Coventry University, je še dodala, da je del projekta namenjen tudi študentom, ki sicer nimajo posebnih potreb, a želijo spoznati svoje kolege – študente invalide, se z njimi povezovati in vzpostaviti podporo v razumevanju njihovih potreb.

Na mariborski fakulteti, ki sodeluje v projektu, je približno odstotek vseh študentov, ki so invalidi. Kot je povedala predstavnica fakultete Pia Prebevšek, imajo za to, da se ti lahko normalno vključijo v študijski proces, precej dobrih rešitev, zato tudi opažajo, da raste njihovo število pri njih.

“To je za nas potrditev, da opažajo našo pripravljenost jim pomagati, da imamo ideje in rešitve ter da smo jim naklonjeni. Na to smo zelo ponosni,” je dodala Prebevškova. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen