Manevri levice za blažitev sramote, ki se ji reče Levica

5

Kar se tiče odzivov levice na grožnje članov stranke Levice podjetnikom, smo lahko zasledili naslednje poskuse, da bi se levici v celoti rešil obraz: 1. Grožnje podjetnikov, da bodo preselili svoja podjetja v druga gospodarstva, so želeli prikazati kot sorazmerne in enakovredne grožnjam Levice, 2. Vtis, da levici ni mar za stroko, so želeli popraviti »z vpoklicom režimskega keynezianskega ekonomista, Dr. Tajnikarja«, ki je na televizijo prišel zaigrati vlogo strokovnjaka za delovanje podjetij in kot tak normalizirati grožnje Levice, 3. Lahko bi bilo, da so z insceniranjem nastanka paravojaških enot, ki naj bi vzklikale proti imigrantske parole, želeli na podlagi preskušenega recepta, prikazovanja desnice kot ksenofobne, izvesti diverzijo, da bi ljudje prej in lažje pozabili sramoto, ki jo je levici v celoti naredila stranka Levica.

O točki 1:

 1. Z grožnjami sta pričela Kordiš in Mesec, gospodarstveniki so se odzvali (otroci v peskovniku vedo, da je tisti, ki prepir prične, bolj kriv za prepir),
 2. Kordiš in Mesec govorita iz pozicije nekoga, ki grozi z državo, gospodarstveniki grozijo z odhodom v drugo gospodarstvo,
 3. Navkljub temu, da Mesec in Kordiš grozita s silo, gospodarstveniki pa z odhodom, navkljub temu, da sta onadva pričela z grožnjami, se skuša dajati vtis, da moramo obojne bremeniti enako,
 4. Delavec v nekem podjetju, če se njegova svoboda zmanjšuje, če ne dobi plačila, ki mu je bilo obljubljeno, če se mu povečajo obveznosti, lahko stavka, lahko stavka s pomočjo sindikatov, podjetnik…Lahko grozi z odhodom v drugo gospodarstvo in z odpuščanjem.

Kdor tukaj ne prepozna nesorazmernosti med dvema stranema, ki grozita druga drugi, moralne diskrepance med grožnjo s prisilo, da ti bo nekdo več vzel – in grožnjo, da mu več ne boš dal, kar je tvojega, je moralno vprašljivega značaja ali kvalitativno vprašljive zmožnosti zdravorazumske presoje.

 

O točki 2:

Dr. Tajnikar je v svojem nastopu skušal normalizirati grožnjo Levice s trditvijo, ki je za profesorja iz ekonomske fakultete, če ni režimski keynezianec, nezaslišana. Trdil je, da Levica govori o dodatnem obdavčevanju tistega, kar podjetnik odnese domov in razdeli svoji družini – in da to ne vpliva na delovanje podjetja. To vključuje predpostavko, da a) podjetnik ob vlaganju razmišlja le o dobičku, ne tudi o tem, če sploh in kako si ga bo lahko izplačal in vsaj še b) da donosnost iz dividend vpliva na (ne)privlačnost vlaganja v podjetja. Tajnikar tukaj počne dve klasični keynezianski zmoti: 1. Kratkoročnost in 2. Ignoranca vpliva sprememb spodbud na podjetniško okolje nasploh.

 

O točki 3:

Glede nastajanja paravojaških enot za namene boja proti neželenim posledicam vsiljenega priseljevanja so možne tri hipoteze:

 1. Levica s tem počne diverzijo z namenom, ki ga omenjam zgoraj,
 2. Desnica s tem kaže mišice in grozi, da bi zajezila vsiljeno priseljevanje
 3. Zaskrbljeni državljani, neodvisni od politike, so se samoorganizirali, ker si ne želijo dovoliti nastanka imigrantskih »no go con«, ki so postale običaj v mnogih državah na zahodu.

Zagotovo ne morem vedeti, katera hipoteza drži, a prva o diverziji bi lahko predstavljala dober način diverzije, ki z ozirom na preteklost in zlonamernost delovanja levice – ne bi bila nič nenavadnega. (Aleš Ernecl)

 

 

Št. komentarjev: 5
 1. Maja Božič pravi

  Namesto, da bi vsebinsko – strokovno – ocenil po eni strani predloge Levice, po drugi strani odzive “podjetnikov”,
  raje, je seveda bolj enostavno, prikazati Levico kot zlo nad vsemi zli – preveč trivialno za nekoga, ki se vidi kot intelektualec, filozof

 2. Re gornjemu pravi

  Iz jezika ste mi vzeli.Zanimivo, res, da je desničar, vendar kot intelektualec bi moral videti tudi ” manevre” desnice.Tako pa izpade navadno desničarsko trobilo

  1. Urednik pravi

   Prvo: Politikis je desno trobilo, jaz transparentno pišem iz pozicije desničarja in tega ne skrivam. Tale ideja objektivnosti, politične neopredeljenosti – sodi k intelektualni naivnosti. Drugo: nihče vama ne brani, da dodata komentar s svoje lastne perspektive. Morda me prepričata, da obstaja objektivna. Kaj bi vidva napisala o manevrih desnice ali manevrih podjetnikov? Podjetniki lahko izsliljujejo z grožnjami odpuščanja in odhoda v drugo gospodarstvo, toda njihovo izsiljevanje ni moralno ekvivalentno in sorazmerno z izsiljevanjem vlade/levice, ki ima za seboj državo, tj monopol nad prisilo. A vidva štekata razliko med tem, da jaz tebi rečem, da ti več ne bom dal svojega, ti pa meni rečeš, da ti bom moral dati še več kot sem ti doslej?

 3. Re gornjemu pravi

  Res nihče nama ne brani napisati komentar ” iz lastne perspektive”, brišete ga pa takoj. Mar ni to dvoličnost?

 4. Maja Božič pravi

  “Politikis je desno trobilo, jaz transparentno pišem iz pozicije desničarja in tega ne skrivam. Tale ideja objektivnosti, politične neopredeljenosti – sodi k intelektualni naivnosti.”

  To z drugimi besedami pomeni – nobena druga perspektiva ne obstaja, dialog ni mogoč – niti zaželen.
  Drugače povedanoi – krasni novi svet, kjer imam jaz zmeraj prav. Bravo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen