Je Šiško “desni ekstremist” ali intelektualna lenoba slovenske akademije

1

Eno največjih razočaranj je v zadnjih letih zame pomenilo dejstvo, da so se ljudje, med katerimi sem mnoge spoštoval, izkazali za »govoreče glave« političnega agitpropa.

Govorim o mnogih akademikih, univerzitetnih profesorjih, filozofih, znanstvenikih, ki nekritično, nepremišljeno, brez da bi svoja prepričanja skušali preveriti, jim nasproti postaviti prepričanja, ki jih postavljajo pod vprašaj, promovirajo trditev, da je Šiško »desni ekstremist« kot politično filozofsko dejstvo.

Npr., da ste znanstvenik, da ste politični filozof. Kako bi se lotili modeliranja, profiliranja Šiška kot akterja v nekem političnem prostoru? Najprej bi raziskali, kakšna prepričanja ima 1. o odnosu med državo in institucijami, ki tvorijo kulturo (narodom, religijo, tradicionalno družino) in kakšna 2. o odnosu med državo in prostimi trgi. Ko bi imeli popoln opis, bi ga postavili nasproti desni in levi ideologiji.

Desna ideologija je povsem liberalna glede odnosa med državo in prostimi trgi, razen ko liberalizem omogoča razgradnjo omenjenih kulturnih institucij. Je v nekem smislu REAKCIONARNA. S tem je v NEKEM SMISLU kompatibilna večja skrb za varnost državljanov in državnih meja.

Leva ideologija je povsem liberalna ali celo REVOLUCIONARNA, tj težeča k razgradnji omenjenih kulturnih institucij, veliko bolj ali povsem pa konzervativna, zaprta, etatistična glede odnosa med državo in prostimi trgi. S tem je v NEKEM SMISLU kompatibilna večja brezbrižnost glede priseljenske politike, varnosti državljanov in državnih meja, večja skrb za priseljence…Kot državljane.

Naslednji korak bi bil iskanje presečišč med opisanima ideologijama in našimi političnimi strankami – namen tega bi bil, da bi potem lahko postavljali hipoteze, katerim strankam je s svojimi prepričanji ideološko najbližje, tj s katerimi ima največ presečišč.

Podrobno analizo prepuščam pisanju znanstvenega članka na to temo. Čeprav bo moja analiza tukaj v tem oziru pomankljiva, pa bo še vedno veliko bolj podrobna, veliko bolj kompleksna kot je analiza uvodoma omenjenih akademikov in njim sledečih medijskih trobil. Šla bi v tej smeri: presečišče med njim, desno ideologijo in našima najbolj desnima strankama kot sta npr. SDS in NSI, bi lahko bila skrb za narod, za varnost državljanov in državnih meja.

Toda: desničar bi se zavzemal za to, da bi več denarja šlo državnim institucijam, vojski, policiji, obveščevalnim agencijam, ne da bi se ustanavljale paradržavne institucije. SDS in NSI imata tudi drugačen pogled na slovenski narod in njegovo zgodovino kot Šiško: vidita ga kot neizogibno povezanega z judeo krščansko tradicijo, natančneje s katolicizmom, Šiško se spogleduje s slovenskimi poganskimi koreninami in ima za razliko od prvo omenjenih pozitiven odnos do NOB in partizanskih gibanj kar celo v tem smislu predstavlja presečišče z levimi strankami.

Odnos med državo in prostimi trgi: Šiško verjame v marksistično teorijo vrednosti dela (da delavci ustvarjajo dobiček), je proti privatizaciji, mnogokrat za nacionalizacijo, je za (dodatno) progresivno obdavčevanje bogatih (verjame, da dajejo premalo), verjame v moč birokracije, iz česar sledi tudi njegovo prepričanje o pomenu, moči, učinkovitosti državnih podjetij… Šiško je v tem smislu na liniji, to ni nobeno pretiravanje, s Kordišem, Mescem – in podobnimi…

Na tej točki ni treba biti genij, da bi človek ugotovil, da je reči, da je Šiško »desni ekstremist« – vsaj intelektualno sporno, če že ne, kar upam trditi, povsem zgrešeno. Nenazadnje pa, to je zdaj packa medijem, vsaj tistim, ki promovirajo mainstream narativo o desnem ekstremizmu…

Premislimo: komu bi v času, ko se je ta dogodek pripetil, o njem pa vemo zdaj vsaj to, da je bil načrtovan z namenom ustvariti velik medijski rompompom, »Varda« koristila? Spor med vlado in podjetniki je Janši, SDSu in nasploh desnici zelo koristil. Res je, teoretično je možno, da bi desnica s takimi dogodki skušala proizvesti argument za več davkoplačevalskega denarja za vojsko, policijo, Sovo, itn…Toda, desnica ni na oblasti, imamo povsem levo vlado. In zakaj prav zdaj, ko je lahko uživala v težavah vlade? Organizacija takega dogodka s strani desnice ne bi imela nobenega smisla. A tovrstna analitika je za mnoge medije že »višja matematika«… (Aleš Ernecl)

Število komentarjev: 1
  1. Pubec pravi

    Šiško ni neumen, je pa lenuh, ki živi na socialni podpori in ne ve kam sam s sabo, torej živi na naših puklih, zato…..?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen