Je cerkev neliberalna, ker je proti splavu?

0

Za začetek naredimo distinkcijo med liberalizmom in libertinstvom/svobodnjaštvom na eni strani, klasičnim in socialnim liberalizmom na drugi strani. Skušal bom biti čim krajši in čim konciznejši. Najprej: liberalizem je politična filozofija, libertinstvo je način življenja – naši južni bratje bi temu rekli “raskalešeni način života”, hedonizem pripeljan do absurda. Nato: klasični liberalizem je politična filozofija vsake prave desnice, socialni liberalizem je politična filozofija t.i. leve sredine. V čem je razlika? Klasični liberalizem zagovarja minimalno državo, proste trge in ohranjanje tradicionalnih družbenih institucij, socialni liberalizem za razliko od marksistične levice sicer ne črti prostih trgov, a jih razume kot sredstvo za napajanje socialne države, do tradicionalnih družbenih institucij pa je v najboljšem primeru pišmevuhovski, v najslabšem primeru nagnjen k razgrajevanju, nič drugače od marksistične levice.

Zdaj vemo dovolj, da lahko pričnemo z odgovorom na vprašanje iz naslova. Moj odgovor je jasni “ne. Cerkev ni neliberalna, ker je proti splavu – če nanjo gledamo iz perspektive klasičnega liberalizma. V okvirih klasičnega liberalizma umor velja za eksternalijo, to je nekaj, v kar se država mora vmešavati, kar ne more biti “predmet posamezne svobode”, prostih trgov, itn…Znameniti slogan “živi in pusti živeti” ni aplikabilen, če način, na katerega živim, pomeni to, da nekomu drugemu odvzamem življenje.

Zdaj, pozor: čeprav verjamem, da je biologija kot veda, ki je edina lahko znanstveno referenčna v teh razpravah, na strani cerkve, v tej kolumni ne bom argumentiral, zakaj ima cerkev prav, da je zarodek človeško bitje. Dejstvo je: cerkev to verjame in iz tega, kar verjame, ne morete derivirati, da je neliberalna, pa tudi križarji, samozvani liberalci, v resnici pa kriptoprogresivci, boja proti cerkvi ne morejo “furati s priokusom boja za svobodo”.

Kot sem zapisal na tviterju in na facebooku, tistim občutljivim na politično korektnost in provokacijam namenjene vulgarizme se opravičujem, reči, da si liberalec, ker nasprotuješ cerkvi, ki nasprotuje splavu, je kot bi si mislil, da so tvoje vrednote vredne več od življenja nekoga drugega, ker si sam po neki historični kontingenci že zlezel “iz pizde”. (Aleš Ernecl)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen