Janković in njegova “stožiška združba” bo le sedla na zatožno klop: od zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic do goljufije na škodo EU!

3

Obtožnica zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića in še osem soobtoženih v zadevi Stožice je pravnomočna, so za STA potrdili na Specializiranem državnem tožilstvu. Tožilstvo je obtožnico šest let po prvih hišnih preiskavah vložilo 18. maja letos, obdolženi so nanjo sicer vložili ugovore, vendar jih je sodišče zavrnilo.

Obtožnica devetim fizičnim osebam očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, goljufijo na škodo EU, preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Janez Koščak, odvetnik župana Mestne občine Ljubljana (Mol), je že po vložitvi obtožnice za STA ocenil, da tožilstvo z vložitvijo obtožnice, ki Jankoviću očita zlorabo položaja in goljufijo, išče dlako v jajcu.

Poleg Jankovića naj bi tožilstvo ovadilo še nekdanjega obrambnega ministra Romana Jakića kot nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, ter nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja, ki zadnja leta vodi družbo Energetika Ljubljana-Termoelektrarna Toplarna Ljubljana.

Poleg tega naj bi bile ovadbe vložene še zoper vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča, Boruta Skubica in Milana Črepinška. Vseh devet obdolženih je sicer vložilo ugovore, vendar je zunajobravnavni senat Okrožnega sodišča v Ljubljani ugovore zavrnil kot neutemeljene, tako je obtožnica z 19. septembrom postala pravnomočna, čaka se na razpis predobravnavnega naroka, so pojasnili na Specializiranem državnem tožilstvu.

Glavni akterji gradnje kompleksa Stožice so leta 2010 podpisali domnevno sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB lahko najel več kot 50 milijonov evrov kredita. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Septembra 2012 so sledile hišne preiskave pri družini Janković, leto kasneje so opravili nove hišne preiskave tudi pri Ogrinu, Sraki, Lozeju ter Jakiču.

Kot je navedeno tudi na osebni spletni strani ljubljanskega župana, je Okrožno sodišče v Ljubljani 20. aprila 2015 odredilo preiskavo zoper župana zaradi suma, da je naklepno pomagal Ogrinu in Sraki pri storitvi kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila družbe Grep pri NLB in Factor banki ter da je kot župan Mol ministrstvu za šolstvo in šport predložil zahtevek za izplačilo sofinanciranja upravičenih stroškov stadiona Stožice, zahtevku pa priložil ponarejeno situacijo družbe Grep.

To sicer ni prva pravnomočna obtožnica zoper Jankovića. Pravnomočna je namreč tudi obtožba specializiranega tožilstva zaradi domnevnega jemanja podkupnine oziroma prejema donacije družbe Gratel za obnovo Ljubljanskega gradu, je maja poročal časnik Delo. Zoper ljubljanskega župana je odprtih še več drugih (pred)kazenskih postopkov. Je pa ljubljansko višje sodišče aprila lani Jankovića pravnomočno oprostilo obtožb o zlorabi položaja v zadevi Niš, ko je bil še predsednik uprave družbe Mercator.

Janković je v izjavi za nekatere medije ob robu svojih današnjih županskih aktivnosti med drugim dejal, da je to, kar mu očitajo, “popolnoma brezpredmetno”. “V duši sem popolnoma miren,” je zatrdil in dodal: “Ne da se veselim hoditi na sodišče, ampak je to edina možnost, da dokažem svojo pravico.”

Jankovičev odvetnik Janez Koščak je odločitev zunajobravnavnega senata, ki je zavrnil ugovore, označil za pričakovano. “Senati pri zadevah, ki so pod budnim očesom javnosti, odločitev raje prepustijo sodniku, kot da bi že sami odločili,” je dejal. Tako glede zadeve Stožice kot glede zadeve Gratel pa je ocenil, da predobravnavna naroka ne bosta razpisana vsaj še nekaj mesecev. Zaradi obsežnosti spisa bo namreč sodnik potreboval kar nekaj časa, da se seznani s spisom, je dodal.

Št. komentarjev: 3
  1. Renato pravi

    Težka bo, da ga bodo yu sodniki na slo sodiščih obsodili. Balkanci skupaj držijo!

  2. hlod pravi

    jankoviću je vse oproščeno (tudi pred sodniki), saj je proti Janši (povzeto po njegovi izjavi na hrvaški TV).

  3. raft pravi

    Vedno iste balkanske finte pred volitvami. Globoko smo zabredli. Dragi Slovenci, lahko nas je vse skupaj sram, da se pustimo, da nas tale balkanska golazen tu v Sloveniji fuka v glavo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen