Janez Janša na kongresu SLS: sateliti SDS ne obstajajo, imamo pa šest satelitov v neki vladni kompoziciji, ki bo razpadla, ker nimajo planeta!

10

Izrednega volilno-prenovitvenega kongresa SLS z naslovom Mi smo družina, ki poteka v Novem mestu, se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša. V svojem nagovoru se je dotaknil kritik, da so bile druge stranke v koaliciji s SDS zgolj sateliti ter kot satelite brez planeta označil sedanjo vladno koalicijo.

Prvak SDS med je ocenil, da za SLS “po letih pozeb prihaja čas pomladi”, da je mesto stranke v državnem zboru in da jo Slovenija potrebuje.

Dotaknil se je tudi sodelovanja SDS in SLS v preteklih koalicijah. Ob tem je zavrnil očitke, da naj bi bile preostale stranke, manjše od SDS, zgolj sateliti SDS.

Marjan Podobnik po pričakovanjih novi predsednik SLS

Na današnjem izrednem kongresu SLS je bil za predsednika stranke po pričakovanjih izvoljen Marjan Podobnik, ki je stranko vodil že v letih od 1992 do 2000. V zaključnem govoru je dejal, da stranka v prihodnost vstopa samozavestno, hkrati pa napovedal konec izločanj in izključevanj.

Podobnik se je delegatom zahvali za izkazano zaupanje ter napovedal, da je pred njimi zahtevno delo. Pri tem nameravajo najprej vzpostaviti stranko v občinah, kjer še ni prisotna.

Poudaril je, da je stranka odprta za vse ter da je konec izključevanj in izločanj. “Želimo se predstaviti kot odprta, široka in moderna SLS, ki ob spoštovanju svojih korenin samozavestno zre v prihodnost,” je dejal.

Od 159 delegatov, ki so prevzeli glasovnice (volilno pravico jih je imelo nekaj več), je za Podobnika glasovalo 148 delegatov, proti pa jih je bilo osem. Izvolili so tudi nove podpredsednike stranke, kar so postali Franc Bogovič, Suzana Lara Krause in Modest Motaln (slednji je bil izvoljen avtomatično skupaj s Podobnikom).

Na kongresu so izvolili tudi člane glavnega, nadzornega in izvršilnega odbora.

V razpravo članstvu so na kongresu podali tudi dve programski resoluciji, o katerih pa danes zaradi hitrega sklica izrednega kongresa niso mogli glasovati. O njih bodo po besedah Podobnika glasovali na statutarno-programskem kongresu, ki naj bi bil sklican v nekaj mesecih.

V svojem predstavitvenem nastopu kandidatom je sicer Podobnik dopoldne med temeljnimi točkami programa, ki ga namerava voditi, navedel prizadevanja za omogočanje pridelave domače hrane, ki je po sprejemljivih cenah dostopna domačim potrošnikom. Zavzemati se namerava za enakost pred zakonom, boljše delovanje sodstva in varnost. “Vodili bomo tako politiko, da je vsak, ki kot begunec pride z vojnega območja, sprejet v naši državi, hkrati pa ne sprejemamo nezakonitih migracij in bomo naredili vse, da se bo država pred tem zaščitila,” je napovedal.

Podobnik je bil na kongresu edini kandidat, saj je tik pred začetkom volilnega dela kongresa od kandidature odstopil predsednik strankinega občinskega odbora na Vranskem Janez Lencl. Kot je dejal delegatom, želi s svojim odstopom od kandidature prispevati k enotnosti stranke in dobremu vzdušju v njej.

Kongres so v stranki poimenovali prenovitveni, lahko pa bi mu rekli tudi spravni, saj se ga je udeležila vrsta ljudi, ki so bili v preteklosti izključeni iz stranke, so iz nje izstopili ali se od nje kako drugače oddaljili. Vsi so danes enoglasno poudarjali, da je treba pozabiti stare zamere in se obrniti v prihodnost.

Kongresa, na katerem je bilo po ocenah okoli 600 ljudi, so se kot gostje udeležili številni vidni gosti z obeh političnih polov, med drugim tudi predsednik SDS Janez Janša in gospodarski minister Zdravko Počivavšek.

Teh na “demokratičnem polu slovenskega demokratičnega prostora” od osamosvojitve naprej ni bilo nikoli. “Sateliti so nekje drugje, mislim, da jih je trenutno šest v neki vladni kompoziciji, ki bo razpadla, zato ker nimajo planeta.”

Nasprotno od teh SDS v slovenskem političnem prostoru želi strank, “ki so suverene, ki same odločajo o svoji usodi, ki naredijo tako, kot odloči njihovo članstvo”. “Stranke, s katerimi se da usklajevati in ki se ne bojijo iti z nekom v koalicijo, zato ker pravijo, da jih bodo potem mediji uničili,” je opozoril. Po njegovih navedbah se tudi SDS se zavzema za stranke, ki temeljijo v slovenskem narodu in v slovenskih vrednotah. “Takšne stranke so prihodnost Slovenije in SLS je stranka, ki od samega začetka korenini v teh vrednotah,” je menil.

Vsaka stranka, ki ima v svojem programu zavedanje, da izhaja iz naroda, da varuje družino, da se zavzema za spoštovanje zasebne lastnine, za konkurenco v šolstvu in za svobodo veroizpovedi je v “globalni bitki” proti Komunističnemu manifestu oz. po njegovem proti “Bibliji zla”, “subjekt, ki ga moderni svet še kako potrebuje”. (sta/ured)

Št. komentarjev: 10
 1. Danilo pravi

  Morda bo tudi kaj sreče za pomladno stran na naslednjih volitvah. SDS – 25%, NSi – 8%, SLS 5%. Potem bo precej lažje poiskati še koga.

 2. raft pravi

  Danilo pravi Pred 12 h
  Morda bo tudi kaj sreče za pomladno stran na naslednjih volitvah. SDS – 25%, NSi – 8%, SLS 5%. Potem bo precej lažje poiskati še koga.
  ———————-
  Brez skrbi. Slovenci smo izredno prilagodljiv ( beri hinavski) narod. Po letu 1918 so se naši slovenski veleumi odločili, da je potrebno slovenskim priimkom dodati pomanjševalnici IČ.

  1. re gornjemu pravi

   Bravo Raftić , zelo pametno!

 3. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 3 h
  Bravo Raftić , zelo pametno!
  ———————-
  Predvidevam, da se je tudi tvoj pra, pra dedek pojugoslovenil in da se ti sedaj pišeš s končnico ičičič. Cigani so veliko bolj ponosni od te sorte Slovencev.

  1. re gornjemu pravi

   Narobe predvidevaš, ni se pojugoslovenil še manj pa ponemčil, kot tvoj( s čemer se hvališ).

 4. Franjo pravi

  Na naslednjih volitvah, čez cca 2 leti, bo slovenska desnica spet na oblasti, takrat minimalno za dva mandata. Ljudje morajo enostavno še bolj v svojih žepih občutiti, kako je, ko ti vlada ekstremna levica.

 5. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 1 hour
  Narobe predvidevaš, ni se pojugoslovenil še manj pa ponemčil, kot tvoj( s čemer se hvališ).
  —————————
  Repetaš, so DNK analize neumne in zlagane?

  1. Re gornjemu pravi

   Po moje ti sploh ni jasno, kaj to sploh je

 6. raft pravi

  Re Gornjemu pravi Pred 2 h
  Po moje ti sploh ni jasno, kaj to sploh je
  ———————-
  Repetaš, ti in jaz lahko te podatke samo spremljava. Svetujem ti, da jih ti ne, ker ti bodo zagrenili življenje.

 7. re gornjemu pravi

  Res sem ti “hvaležen” za skrb in nasvet

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen