Zaradi stavke Eifflov stolp zaprt že drugi dan

0

Zaradi stavke osebja, ki sprejema obiskovalce Eifflovega stolpa, je danes že drugi dan zapored povsem zaprta ena največjih svetovnih turističnih znamenitosti. Stolp iz konca 19. stoletja so za obiskovalce zaprli v četrtek popoldne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razlog za stavko je nov sistem dostopa do stolpa za obiskovalce, ki po oceni delavcev ustvarja “pošastno” dolge čakalne vrste. Vodstvo družbe Societe d’Exploitation de la Tour Eiffel, ki upravlja s stolpom, se je z delavci sicer pogajalo, a so pogovori v sredo popoldan propadli.

Pogajanja so se zavlekla do srede ponoči in so se nadaljevala danes, ko naj bi delavci predvidoma glasovali o novem predlogu.

Upravljavec Eifflovega stolpa je v začetku julija uvedel nov sistem za obiskovalce. Sedaj je 50 odstotkov vstopnic, namenjenih obiskovalcem v določenem dnevu, rezerviranih za vnaprejšnji nakup oziroma rezervacijo prek spleta. Prej je bilo za ta namen na stran postavljenih le 20 odstotkov vstopnic.

Vendar pa so za različne tipe obiskovalcev rezervirali tudi različna dvigala. To pa ustvarja dolge vrste.

V času manjšega obiska obiskovalcev z vnaprej rezerviranimi vstopnicami, kot sta zgodnji popoldan in večer, so njim namenjena dvigala včasih pol prazna, na drugi strani pa obiskovalci, ki so vstopnico kupili na licu mesta, čakajo do tri ure. V času velikega obiska pa lahko tudi tisti, ki so vstopnico kupili vnaprej in za točno določeno uro, naletijo na dolgo čakanje.

Težava po besedah sindikalista ni vnaprejšnja prodaja večjega dela vstopnic, pač pa delitev dvigal. Če bi bila vsa dvigala odprta vsem obiskovalcem, bi se tokovi razdelili bolj enakomerno, je prepričan. A upravljavec ne posluša zaposlenih, so kritični v sindikatu.

Stolp, ki je lani sprejel več kot šest milijonov obiskovalcev, je v preteklosti že izkusil več stavk svojega 300-članskega osebja. Razlogi so bili različni, od žeparjev do vzdrževalnih del. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen