Tudi v Kaliforniji ognjeni pekel: število žrtev kalifornijskih požarov naraslo na deset

0

Kalifornijsko ministrstvo za gozdove in požarno varnost je v četrtek sporočilo, da je požar Carr severno od Sacramenta zahteval življenje mehanika, ki je pomagal v boju proti ognju. S tem se je uradno število žrtev požarov, ki divjajo že več tednov, povečalo na deset.

Požar Carr pri mestu Redding je tako najbolj smrtonosen od okoli 20 požarov v naravi, ki trenutno divjajo po Kaliforniji. Pred tem je zahteval sedem življenj, od tega življenji dveh gasilcev. Dve osebi sta umrli v požaru Ferguson, ki divja blizu nacionalnega parka Yosemite. Mehanik je sicer umrl v prometni nesreči.

Požar Carr so gasilci uspeli omejiti v 50 odstotkih, vendar pa je doslej od 23. julija požgal kar 728 kvadratnih kilometrov površin. Še večji oziroma tudi uradno največji v zgodovini Kalifornije pa je požar Mendocino, ki je nastal po združitvi požarov Ranch in River. Doslej je uničil 1200 kvadratnih kilometrov površin, vendar “le” 221 objektov.

Preiskave vzrokov za izbruhe požarov se nadaljujejo. Na jugu Kalifornije menijo, da imajo krivca. To naj bi bil 51-letni Forrest Gordon Clark, ki je gasilcem pred dvema tednoma poslal sporočilo, da bo kmalu vse gorelo.

Clark, ki je gasilcem že dolgo časa znan kot nekdo, ki bi lahko zanetil požar, ker naj bi bil moten, naj bi zanetil požar Holy, zaradi katerega so morali evakuirati 20.000 ljudi. Požar v nacionalnem parku Cleveland pri kanjonu Holy Jima je uničil tudi več kot deset objektov.

Okoli 14.000 gasilcev in kakih 1000 pripadnikov nacionalne garde po državi napreduje kljub suhemu, vročemu in vetrovnemu vremenu. Požar Mendocino je omejen 81-odstotno, kar zadeva požar River, in 46-odstotno, kar zadeva požar Ranch. Požar Ferguson so omejili 43-odstotno, podobno tudi požar Holy. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen