Marjan Šarec tudi uradno mandatarski kandidat – s kilavimi 43 podpisi absolutnih poražencev volitev

8

Stranke petorčka, ki se dogovarjajo o oblikovanju manjšinske vlade, so danes v DZ vložile kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca za predsednika vlade. Pod kandidaturo je zbranih 43 podpisov poslancev LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, je ob vložitvi potrdil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Rok za vlaganje mandatarskih kandidatur v drugem krogu po junijskih volitvah se sicer izteče v petek, a ni pričakovati, da bi do takrat kandidaturo vložil še kdo.

Glasovanje o kandidatu za predsednika vlade je v DZ predvideno prihodnji teden v petek. Za izvolitev kandidat potrebuje absolutno večino, torej 46 glasov.

Poleg poslancev petorčka se Šarec za podporo dogovarja tudi z Levico, s katerimi so se najprej pogajali za sodelovanje v vladni koaliciji. A je svet Levice vstop v vlado zavrnil, ocenil pa, da je osnutek koalicijske pogodbe, o kateri so se pogajali, dobra osnova za to, da Levica Šarčevo manjšinsko vlado podpre in z njo sklene sporazum o projektnem sodelovanju. O tem se sicer še vedno izreka tudi članstvo na strankarskem referendumu.

Sodelovanja dokončno še niso dorekli, tako se bodo pogovori o protokolu o sodelovanju nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Če bo Šarec prihodnji teden v DZ dobil potrebno podporo, bo 40-letni novinec v državni politiki postal najmlajši slovenski predsednik vlade. Politične izkušnje si je do junija, ko je bil prvič izvoljen za poslanca v DZ, nabiral na lokalnem nivoju kot župan občine Kamnik.

Že s kandidaturo na lanskih predsedniških volitvah je pokazal, da si želi selitve iz lokalne v državno politiko. Uvrstil se je v drugi krog volitev in v tekmi proti favoriziranemu Borutu Pahorju dobil precejšnjo, 46,9-odstotno podporo volivcev. S tem si je ustvaril tudi nekaj političnega kapitala za naskok na državno strankarsko politiko, saj je po teh volitvah naglo začela rasti tudi podpora stranki Lista Marjana Šarca, ki so jo Šarec in somišljeniki ustanovili leta 2014.

Kandidat za sestavo 13. slovenske vlade je po izobrazbi univerzitetni diplomirani igralec, javnost si ga je najbolj zapomnila po imitacijah mnogih znanih osebnosti, tudi najvidnejših slovenskih politikov. Igralsko kariero pa je leta 2010 nepričakovano zamenjal za politično in bil izvoljen za župana Kamnika, funkcijo je opravljal do letošnje izvolitve v DZ.

Šarec, ki je tudi prostovoljni gasilec, z ženo in dvema hčerkama živi v Šmarci pri Kamniku. Prosti čas namenja popravilu različnih tehničnih stvari in urejanju okolice hiše, njegova strast pa je preučevanje zgodovine. (sta)

Št. komentarjev: 8
 1. bruh pravi

  saj sem vam že davno nazaj napovedal, da bodo tako ali drugače kućanov mafijsko/ideološko zvesti smrdeči levićarski pajac igral na državnega gospodarja…….v ozadju pa bodo , kot do sedaj, še naprej vodili igro naši zloćinski komunajzerski smrdeči rdeći pra sci in svi nje…..ajd….nič novega pod nebom…….ampak razen “deljenja” davkoplačevalskega denarja lastnim rdečuhom drugega realno gledano nimajo in ne znajo….(ko bo EUropa razumela kako sistemsko mafijski je kučanistan jih bo bolela dolgo glava….) …..ajd..slovenski levičarji pač….ogabni, nestrpni, enoumno vzgojeni, izrazito sovražni do VSEH drugače mislečih (za naše komuniste /levičarje so vsi ostali itak kao fašisti…..), komunjzersko nostalgični, hinavski in čredniško delujoći……….ajd…..poznaš enega si spoznal vse…..ajd…

 2. Milč pravi

  Ta je pa res oblastiželjen, da se mu kar meša, že njegov idiotski nasmeh po vse o tipu, kateri bi verjetno bolj sodil na konec Zaloške, ne pa v palament.

 3. Rokovnjac pravi

  Zalostno,toda resnicno,smrkavci vam bodo vodili dtzavo in usodo!

 4. žuža pravi

  Morda mu glasovanju o mandatarju uspe, nikakor pa sestava vlade – tukaj pa samo vlažno prdnil.

 5. raft pravi

  Smo še samo korak do srbsko ruske enklave sredi EU.

 6. linke pravi

  bo z svojim “unimoham” pozimi ceste plužil ,saj za drugo rabo tako ni. na dopust bo pa hodil po veselicah in kot zabit kmet serpentinšek pravil vice . serpentinšek je krota ,krota pa ni čvovk.

 7. jaka pravi

  Slovenija vedno bolj tone… ko misliš da si že dosegel dno, se pojavi en bedak iz kamnika in ga kučman inštalira za predsednika vlade… narobe svet!!!

 8. raft pravi

  Konrad pravi Pred 2 dnevi
  SDS = absolutna zmagovalka volitev. Če bi imeli večinski sistem bi SDS imela 78 poslancev od 90!!!
  ————————————-
  Na žalost večinskega volilnega sistema še dolgo ne bomo imeli, ker ga je predlagala SDS, kot drugo pa je to sistem ki se obnese, kar pa je za komi ban-dite nočna mora.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen