Je Marjan Šarec spet postal Ivan Serpentinšek?

3

Piše: dr. Vinko Gorenak

Včerajšnja vložitev kandidature za predsednika vlade s strani Marjana Šarca s 43 podpisi poslancev je, ali pa tudi ni, presenečenje. Preseneča to, da je peterček kandidaturo vložil, brez da bi imel 46 glasov, o čemer je Marjan Šarec do sedaj govoril kot o pogoju za njegovo kandidaturo. Preseneča tudi to, da se je to zgodilo menda prvič. Vsi dosedanji resni kandidati, ki so bili na ta položaj tudi izvoljeni, so imeli ob vložitvi kandidature zagotovljenih 46 ali več glasov. Je Marjan Šarec v svoji neizkušenosti ali zaslepljenosti in hlastanju po tem položaju skočil v bazen, pri čemer ne ve, koliko vode je v njem? To je ena od možnosti. Druga možnost pa je seveda ta, da mu je levo politično zakulisje globoke države povedalo, da so že dovolj upognili hrbtenico Luke Mesca.

Koalicijske pogodbe ni

Na hudo neusklajenost peterčka kaže tudi to, da o koalicijski pogodbi le govorijo, vsak želi v njej videti to, kar misli, da bi bilo dobro zanj, a nobenega podpisa nikogar od peterčka pod kakšnim dokumentom z naslovom »Koalicijska pogodba« ali kaj podobnega še sploh ni. Da ne govorimo o sodelovanju z Levico. Tisti, ki mislite, da tam odloča Luka Mesec, seveda nimate prav. Tam odločajo vsi, tako kot v samoupravljanju, vprašanje je le, kdo je bolj glasen. Pogosto je to Miha Kordiš pa tudi Violete Tomič ne zapostavljajte. V tem pogledu je za zdaj jasno le to, da levica v vlado ne želi dati ministrov, torej v njej ne želi sodelovati, bi jo pa v obrambi pred Janezom Janšo začasno podprla, a za koncesijo vlado malo »komandirala«. Pravim začasno podprla. To »začasno« je treba razumeti v časovni dimenziji do takrat, ko bo ocenila, da na novih volitvah lahko dobi veliko več, kot ima sedaj.

Politična poligamija

Me pa tale peterček spominja na politično poligamijo. V nesrečnem in aprila razpadlem političnem poligamnem zakonu so sodelovali SMC, SD in DeSUS. Takrat so ugotovili, da se ne ljubijo več in da se bodo razšli. To se je tudi zgodilo in na volitve so že odšli skregani in ločeni. Že takoj po volitvah pa so ugotovili, da se zelo ljubijo, da pa želijo večji politični poligamni zakon, zato so v tega povabili še LMŠ in SAB. Tudi to jim ni bilo dovolj, zato so najprej v ta zakon novačili NSi Mateja Tonina, ko pa jim je ta dal košarico, pa so povabili Luko Mesca. No, ta pa ne ve, kaj bi. Malo bi pa tudi ne bi.

Alenka Bratušek se je nekaj naučila

Že takoj po vložitvi kandidature Marjana Šarca za predsednika vlade, tudi s podpisi poslancev SAB, pa se je oglasil njihov generalni sekretar in povedal, da resno razmišljajo o tem, da v vlado Marjana Šarca ne bi dali ministrov. Praktično to pomeni, da bi vlado podpirali tam, kjer bi ocenili, da je to njim ustrezno, tam kjer pa ne pa pač ne. Torej bi bila Alenka Bratušek neke vrste Luka Mesec. Motite pa se, če mislite, da sta si enaka. Luka mesec še ne ve, kaj je politična poligamija, Alenka Bratušek pa to dobro ve in ve, da stvar na dolgi rok sploh ne more funkcionirati. Išče morda drugo možnost?

Kaj pa Karl Erjavec in Dejan Židan?

Karla Erjavca »boli đoko«. Do penzije ima še štiri leta. Zanj je vse nepomembno, razen tega da bi bil minister državotvornega resorja, kjer bo imel varnostnike in službeni avto. Dejan Židan pa je v svoji naivnosti in nesposobnosti ter kratkovidnosti tako ali tako najmanjši problem tega poligamnega zakona. Nasmiha se mu celo položaj predsednika Državnega zbora RS in če bi se to zgodilo, bo on dobro nadaljevanje tega, kar smo imeli z Milanom Brglezom, ki je bil do sedaj najslabši in najbolj nesposoben človek na tem položaju.

Muke Mira Cerarja

Po ločitvi z Milanom Brglezom ima Miro Cerar še nekatere težave. Če kaže verjeti nekaterim virom, s svojo glavo razmišlja njegov poslanec Zdravko Počivalšek, kar Miru Cerarju niti malo ni všeč. Cerarjeva želja je seveda postati drugi Borut Pahor. Do tam mu manjkata še položaj predsednika DZ in položaj predsednika države. Ne verjamem, da je za sedaj čisto opustil misel na mesto predsednika DZ. Po drugi strani pa se zaveda popolnega amaterizma in nesposobnosti Marjana Šarca, a je ujetnik svojih lastnih izjav in ujetnik tistih, ki jim je služil zadnja leta.

Za zaključek

Je Marjan Šarec danes ponovno postal Ivan Serpetinšek, sem se vprašal v naslovu. Zdi se mi, da je odgovor na to vprašanje pritrdilen. Vprašanje je le, kdaj nam bo to priznal, tako kot nam je to pred leti povedal namišljeni predsedniški kandidat Artur Štern, ki mu je nasedlo veliko ljudi. Morda nam sploh ne bo priznal in bo predstavo kar odigral. Je pa to manj pomembno vprašanje. Pomembnejše je vprašanje, koliko bomo s tem izgubili državljani Slovenije.

Št. komentarjev: 3
  1. pubec pravi

    Enako, kot v naslovu sprašuje Gorenak, bi lahko vprašal jaz: Je Gorenak ostal miličnik Vinko?

  2. Re gornjim pravi

    A tega Gorenaka bomo pa sedaj gledali do božiča?

  3. Poštar pravi

    Je Gorenak spet postal inšpektor Vinko?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen