Članstvo DSP pozvano k oddaji kandidatur za novega predsednika društva

0

Po tem, ko je Ivo Svetina v ponedeljek uradno odstopil z mesta predsednika Društva slovenskih pisateljev (DSP), je upravni odbor DSP v torek na seji sklenil, da bo izredni volilni občni zbor DSP, na katerem se bo volilo novega predsednika, 12. septembra. Članstvo DSP je z današnjim dnem pozvano k oddaji kandidatur za novega predsednika.

Svetina je člane in članice DSP v ponedeljek v pismu obvestil, da je 22. junija obvestil upravni odbor, da nepreklicno odstopa z mesta predsednika DSP. “Razlogov za to mojo odločitev je več, med drugim so tudi osebne narave,” je zapisal.

Kot je sporočil upravni odbor DSP, je Svetina z dnem sporočila članstvu tudi uradno odstopil s funkcije.

Opravljanje tekočih poslov društva je za čas do volilnega občnega zbora prevzel upravni odbor skupaj s pisarno društva. Svetina je za čas do volilnega občnega zbora za opravljanje nekaterih formalnih poslov pooblastil podpredsednico Gabrijelo Babnik, določene dokumente pa še vedno kot uradni pravni zastopnik do volilnega občnega zbora podpisuje tudi sam.

Svetina je sicer že v začetku mandata za svoja namestnika imenoval dva podpredsednika, Gabrijelo Babnik in Dušana Šarotarja, da v primeru njegovega odstopa delovanje društva ne bi bilo ogroženo.

Kot so člani upravnega odbora DSP še zapisali v sporočilu za javnost, Svetini izražajo “globoko spoštovanje kot ustvarjalcu in človeku, ter se mu zahvaljujejo za dinamično in raznoliko izkušnjo sodelovanja z njim”.

Svetina, ki izjav ne daje, je že v torek za STA potrdil, da bo svoje razloge za odstop pojasnil na omenjenem izrednem volilnem občnem zboru, na katerem bo izvoljen tudi nov predsednik oziroma predsednica društva.

Pisatelj, pesnik in dramatik Svetina je DSP vodil od konca leta 2014, ko se je upokojil kot dolgoletni direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Decembra lani je bil edini kandidat za ponovni mandat predsednika društva. Med članstvom je takrat dobil visoko podporo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen