V operaciji nikaragovskih sil ubitih najmanj deset ljudi

0

Provladne sile v Nikaragvi so v nedeljo v operaciji na jugu države ubile najmanj deset ljudi, kakih 20 jih je bilo ranjenih, je po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočilo Nikaragovsko združenje za človekove pravice.

Provladne sile so napadle naselje Monimbo in mesto Masaya kakih 25 kilometrov jugovzhodno od prestolnice Managua. Po navedbah združenja je bilo med desetimi ubitimi v operaciji najmanj šest civilistov, od tega dva otroka, in štirje policisti.

Kot so za francosko tiskovno agencijo AFP povedali očividci in predstavniki organizacij za človekove pravice, so provladne sile popolnoma obkolile mesto Masaya, zdaj pa njihovi oboroženi pripadniki z gradbenimi stroji in oklepnimi vozili odstranjujejo barikade. Lokalni protestniki na to odgovarjajo z metanjem kamenja in doma narejenimi bombami.

“V več delih mesta so ostrostrelci. Ljudi pozivamo, naj ne zapuščajo svojih domov,” je dejal vodja Nikaragovskega združenja za človekove pravice Alvaro Leiva. “Uničili bodo Mansayo, obkoljena je,” pa je povedala predsednica Nikaragovskega centra za človekove pravice Vilma Nunez.

Leiva je za pomoč zaprosil škofovsko konferenco v Nikaragvi, visokega komisarja ZN za človekove pravice ter Medameriško komisijo za človekove pravice (IACHR). Vodja te organizacije Paulo Abraio je na Twitterju zapisal, da ve za “nasilno zatiranje mest v departmaju Masaya”. Dodal je, da se vlada očitno ne zmeni za dialog z opozicijo.

Vlada v Managui najnovejšega dogajanja še ni komentirala.

Množični protesti v Nikaragvi so se začeli 18. aprila zaradi spornih reform socialnega sistema, kasneje pa so se sprevrgli v proteste proti predsedniku Danielu Ortegi. 72-letni bivši vodja sandinističnih upornikov srednjeameriški republiki vlada skupaj s svojo ženo, podpredsednico Rosario Murillo. Pomembne položaje zaseda tudi njunih sedem otrok, ki delujejo tako v politiki kot gospodarstvu in medijih.

Za središče upora velja naselje Monimbo, v nasilnem zatiranju protestov pa je bilo po najnovejših podatkih Nikaragovskega centra za človekove pravice doslej ubitih več kot 270 ljudi, večinoma civilistov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen