V Nikaragvi provladne sile zavzele žarišče upora proti Ortegi

0

Nikaragovska vlada je sporočila, da so sile, zveste predsedniku države Danielu Ortegi, v torek prevzela nadzor nad mestom Masaya, od koder so se aprila razširili protesti proti Ortegi. Zavzele so ga po silovitih spopadih z aktivisti v naselju Monimbo, v katerih sta bila po podatkih skupin za človekove pravice ubita ženska in policist.

Vlada je sporočila, da so “sedaj ulice mesta Masaya osvobojene blokad in da se lahko ljudje svobodno gibljejo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Alvaro Leiva, sekretar Združenja za človekove pravice (ANPDH) je za AFP povedal, da so policisti in provladne paravojaške enote prevzele nadzor nad mestom po večurnih spopadih in “prekomerni uporabi sile”.

Policisti in maskirani pripadniki paravojaških enot so pred tem v torek zaprli dostope do tamkajšnjega naselja Monimbo, žarišča upora. Na posnetkih, ki so jih objavili na družbenih omrežjih, je bilo videti spopade s protestniki, ki so uporabljali tudi doma narejene raketomete. Vlada podatkov o napadu ni podala, potrdila je le smrt policista. Skupini novinarjev, ki je skušala vstopiti v naselje, so provladne sile to preprečile, saj so streljale vanje.

Prebivalci mesta Masaya, od koder so se aprila razširili protesti proti Ortegi po državi, so povedali, da je v torek v mesto z okoli 100.000 prebivalci vstopilo več kot tisoč oborožencev ob streljanju z avtomatskim orožjem. Okoli 40 kombijev je s težko oboroženimi varnostnimi silami vstopilo v mesto z vseh štirih strani in napadalo lokacije v mestu. Vodja študentskega protestnega gibanja Cristian Fajardo je sporočil, da jih napadajo iz različnih vstopnih točk v naselje Monimbo. “Daniel Ortega ustavi pokol! Prebivalci Monimbe, rešite se!” je zapisal na WhatsAppu.

Ofenzivo na mesto Masaya so provladne sile izvedle po krvavem obleganju študentov v cerkvi v prestolnici Managua minuli konec tedna, ki je pokazalo, da Ortega krepi uporabo smrtonosne sile za zajezitev protestnega gibanja, ki je od 18. aprila zahtevalo že 280 življenj, večinoma civilistov. V nasilnem zatrtju protestov je bilo okoli 2000 ljudi poškodovanih. Vlada je medtem sporočila, da “osvobajajo mesta, kjer so dejavni protestniki”.

Množični protesti v tej najrevnejši srednjeameriški državi so se začeli 18. aprila zaradi spornih reform socialnega sistema, kasneje pa so se sprevrgli v proteste proti predsedniku Ortegi z zahtevo po njegovem odstopu. 72-letni bivši vodja sandinističnih upornikov v državi vlada od leta 2007 skupaj s svojo ženo, podpredsednico Rosario Murillo. Pomembne položaje zaseda tudi njunih sedem otrok, ki delujejo tako v politiki kot gospodarstvu in medijih.

Evropska unija in ZDA sta v torek pozvali oblasti k ustavitvi napadov na Masayo ter nasilja nad protestniki in opozicijo. H končanju nasilja in nadaljevanju dialoga z opozicijo je pozval tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres kot tudi države Latinske Amerike in Karibov (CELAC).

Nikaragovski minister za nacionalne politike Paul Oquist, ki je blizu Ortegi, je za AFP v torek dejal, da so “preprečili poskus udara”, kar je dobro, saj da jim “sedaj ostaja dialog, ki ga zarotniki niso hoteli”.

Vplivna katoliška cerkev je že večkrat skušala posredovati v uporu, a so bili pogovori vedno prekinjeni. Predstavnik Vatikana v državi Stanislaw Waldemar Sommertag je prav tako v torek pozval k takojšnji ustavitvi nasilja in vrnitvi k dialogu.

Vlada se je sicer spravila tudi nad vodjo kmetov in enega od predstavnikov opozicije v dialogu z vlado, Medarda Maireno. Sodišče v prestolnici ga je v torek obtožilo terorizma, umora in poskusa spodkopavanja ustavnega reda. Mairena je v okviru protestov organiziral cestne blokade v osrednjem delu države in na njenem jugu. Kot vodja gibanja kmetov se zadnjih pet let bori proti projektu gradnje prekopa med oceanoma. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen