Umrl kosovski politik Adem Demaci, znan tudi kot kosovski Nelson Mandela

0

V Prištini je v 82. letu starosti danes umrl kosovski politik, borec za človekove pravice in pisatelj Adem Demaci, znan tudi kot kosovski Nelson Mandela, saj je zaradi svojih političnih prepričanj kar 28 let prebil v zaporih nekdanje SFRJ.

Preberite še toJavna tribuna: Janez Janša politični zapornik v komunizmu in demokraciji

Srbska tiskovna agencija Tanjug navaja, da je bil tudi eden najbolj znanih ideoloških vodij kosovskih Albancev. V času konflikta na Kosovu v letih 1998 in 1999 je bil politični predstavnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Po razpustitvi OVK je postal eden najbolj znanih kosovskih aktivistov za človekove pravice.

Leta 1991 je prejel nagrado Saharov, ki jo Evropski parlament podeljuje borcem za človekove pravice. Med letoma 1990 in 1995 je vodil odbor za zaščito človekovih pravic (KMDLNJ), ki je bil vitalnega pomena pri beleženju in poročanju o kršitvah človekovih pravic na Kosovu v času režima srbskega predsednika Slobodana Miloševiča, poroča portal Prishtina Insight.

Demaci se je v Sloveniji tudi javno zavzemal za čimprejšnjo izpustitev Janeza Janše iz zapora na Dobu, kjer je končal po dokazano montiranem procesu v zadevi Patria.

Novico o njegovi smrti so sporočili na današnji seji kosovskega parlamenta, na kateri so se mu poklonili tudi z minuto molka. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen