Raziskava: Višji je testosteron več denarja bo šlo za nakupe luksuznih izdelkov

0

Moški spolni hormon testosteron ima velik vpliv tudi na potrošništvo. Znanstveniki so namreč ugotovili, da lahko odmerek tega hormona vodi moškega v nakup prestižnih znamk avtomobilov, ur, svinčnikov in oblačil, ki – podobno kot razkazovanje pavjega repa v živalskem svetu – pripadnicam nasprotnega spola sporočajo njihov družbeni status.

V raziskavi je sodelovalo 243 moških med 18. in 55. letom starosti. Nekateri udeleženci so prejeli testosteron v obliki gela, ki so si ga nato vtrli v kožo, drugi pa so dobili zgolj odmerek s placebo učinkom. Moški so morali nato izbrati med dvema izdelkoma podobne kvalitete – eden izmed njiju pa je bil skladno z rezultati predhodno opravljene ankete izbran za izdelek priznane blagovne znamke.

Analiza rezultatov, ki so jo znanstveniki objavili v znanstvenem dnevniku Nature Communications, je pokazala, da so tisti moški, ki so dobili odmerek testosterona, pokazali večje zanimanje za priznane blagovne znamke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Soavtor študije Gideon Nave z univerze v Pensilvaniji je pojasnil, da ima spolni hormon pri ljudeh “podoben učinek kot pri vedenju živali, kjer se testosteron navadno dvigne v času paritvene sezone in povzroči razkazovanje značilnosti, ki morebitni konkurenci ali družici sporoča dobro pripravljenost organizma”.

Po njegovih navedbah sicer ni nujno, da nakupovanje in razkazovanje priznanih blagovnih znamk vpliva na odločitev žensk. “Dovolj je, da moški verjamejo, da deluje,” je še dodal.

Nakupovanje izdelkov, povezanih z družbenim statusom, se po navedbah raziskovalne ekipe razlikuje med različnimi kulturami.

Doslej je že več študij potrdilo, da ljudje uporabljamo potrošniške dobrine za razkazovanje svojega družbenega statusa, vendar pa ni bila znana vloga hormonov pri tem vedenju.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen